Gryning

Gryning

onsdag 9 april 2014

Det är dags nu


Det regnade igår precis som utlovats. Inga mängder men precis lagom mycket för att det skulle kännas osäkert att ha kameran framme. Två bilder vågade jag mig på att ta innan kameran fick skydd under jackan.

Då jag var liten skickade min farmor ut mig i skogen. Jag skulle hämta björkris som det skulle göras diskviskor av. Riset skulle tas då björklöven var på väg att spricka fram och hade nått en storlek motsvarande musöron. Det var då det gick att få bort barken på de fina kvistarna som sen skulle bindas hop till små kvastar. Dessa skulle användas till disken eller bli vispar. Jag var dessvärre inte stor nog att nå upp till kvistarna och inte stark nog att bryta av dem heller och någon passande täljkniv fick jag av säkerhetsskäl inte förfoga över. Farmor fick därför inget ris.

Vi får regn även idag och det finns en risk att det kan komma en del snöflingor inblandat i det.

8 kommentarer:

imsys sa...

Göra egna borstar tror jag att jag ska prova nu i vår! Gillar hemgjorda grunkor!

BeBest sa...

Det är en konst i utdöende. Jag har ett par som far gjorde på äldre dagar. De hänger på väggen som prydnad. Det skulle farmor nog aldrig ha gjort!

baraenbildavmig sa...

Har påskharen redan kommit på besök? Fint fångat! Jag har inte fotat någon, bara sett dem skutta iväg. Ändå hade vi en period en hare som boade under äppelträdet, men jag hade inte en tanke på att försöka fota den då. Knopparna står i startgroparna, vacker knoppbild!

BeBest sa...

Haren hade ett stort tålamod med mig. Den lät mig hållas till jag var ca 25 från den. Då började han visa att jag började bli påträngade och kroppsställningen sjönk ihop en aning. Innan dess satt haren med sträckt kropp och resta öron. Efter två foton fick poseringen räcka. Då skuttade den undan och jag torkade regnstänket från kameran.
Sen tilltog regnet och det blev en aning nervöst om jag skulle försöka få närbilden av bladet och hur den i så fall skulle tas. Det gick som tur var men sen fick det räcka med risktagandet.

baraenbildavmig sa...

Klokt att vara försiktig. Jag förstörde nog min första digitalkamera genom att utsätta den för fukt.

BeBest sa...

Det finns ju vädertätade kameror men min tillhör inte den sorten. Jag har inte lust att skaffa en ny nu när jag börjar så smått begripa mig på hur den fungerar.

Det är många funktioner kvar att testa men de jag hitintills prövat har oftast givit ett gott resultat om jag hållit mig inom de begränsningar som funktionerna är avsedda att användas inom.

Testa vädertåligheten tror jag inte jag ska ägna mig åt däremot. Vill jag ha vädertåliga kameror får jag allt helt vackert åtminstone dubblera insatsen och helst dubblera den en gång till.

Boel sa...

Prova att göra en visp själv, vettja! Det är inte särskilt svårt och beskrivnig finns säkert på nätet. Jag har gjort flera stycken för mycket länge sedan och ingen är kvar. Nu blev jag sugen på att prova igen!

BeBest sa...

Nja det får nog vara för min del. Jag har redan lagom skräpigt inne. :-)

Skicka en kommentar