Gryning

Gryning

måndag 28 april 2014

Foton från gårdagens morgon


Den senaste tidens vackra väder har fått mig att planera för långa vårvandringar i gryningen eller kvällningen. Samtidigt har någon ovillig sate inom mig menat att det där har jag ju redan gjort till leda och vem vill se foton på miljöer som du visat flera gånger redan. Hur miljöerna runt Katrineholm är beskaffade kan jag naturligtvis inte göra så mycket åt men ifall jag klarar att variera fotovinklarna och väljer divergerande tider på dygnet kanske ljuset hjälper till att göra även gammal välkänd skåpmat intressant. 

Igår, söndag, trodde jag att det skulle kunna uppstå passande tillfällen för dessa önskade variationer. Väderprognosen talade nämligen om en solig kall morgon, viss molnighet och ganska hög luftfuktighet. Min tolkning av de uppgifterna blev att det fanns kanske chanser till att få foton med dimmor och vacker soluppgång över Näsnaren ifall jag ställde mig uppe på åsen vid Sjöholm. Så fick det bli.

Solen skulle komma upp en handfull minuter över 5. Det tar en timme att gå dit och något ville jag ha i mig innan också. Det blev inte så lång tid över för den mulliga mansgrisen att ligga och tryna i slafen utan kvart över 3 var det upp och hoppa! Ja, hoppa och hoppa, det skulle kokas kaffe, skrivas ett kort blogginlägg, ätas en snabb frukost och göra mig någorlunda presentabel också. Iväg kom jag och raskade jag bara på och inte lät mig distraheras av allt trevligt jag såg i den ljusnande omgivningen så skulle jag nog kunna vara på plats i tid. 

Jag lyckades hinna fram precis innan solen tittade upp över skogen på andra sidan Näsnaren. Det fanns inga mängder dimma och så mycket till moln bjöds det inte heller på men är man nu där, får man låta nöja sig med det som finns. De lätta ångorna över sjön förgylldes av solljuset.


Solen steg snabbt och jag började få problem att fånga fåglarna på och över sjön på bild. Solen ville gärna lägga sig i fotograferandet och färga allt den kom åt i lila eller gulgröna toner. Det är sånt man kan drabbas av om man inte använder polarisationsfilter då man tar bilderna i motljus. Jag äger inget dylikt filter. För att undkomma detta bekymmer tvangs jag byta motiv och fotovinklar.


Solen började värma och markfrosten i gräset började tina upp. Solen tände små lyktor i dropparna.

Snart var jag hemma igen, lite frusen av den kalla morgonen och ytterligare några koppar kaffe gjorde gott. Kameran tömdes på foton. De bästa sorterade ut och jag kände att nu skulle det nog gå att sova tillbaka lite av den nattsömn jag avstod från för att få möjligheten att möta solen vid Sjöholm.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Sagolikt vackra gyllene bilder! Du är en mästare på att fånga morgonljus, kvällsljus, dimmor, sjörök, solnedgångar… ja, det mesta! Toppenbilder!

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Det tycks som jag håller på att specialisera mig på att fotografera i motljus men jag vill bara fånga ljusskiftningarna i omgivningen och färgspelet på himlen där det händer och då blir det så vare sig det är gryning eller kvällning. Det få naturligtvis gärna finnas med något djur eller fåglar också så det blir lite liv och rörelse i bilden.

Då jag kom till åsen vid Sjöholm fanns en rördrom nere i vassen framför mig. Den tystnade en stund efter att solen visat sig. Det fanns rördromar på flera ställer runt sjön och vid ett viltvatten längre bort och även de tystnade samtidigt med att natten tynade bort.

Skicka en kommentar