Gryning

Gryning

torsdag 17 april 2014

På jakt efter sagoskogen


Jag hade fått tips om en skog som skulle innehålla många gamla träd och skapa en stämning påminnande om John Bauers målningar. Den sortens tips är välkomna, så de ska självfallet tas tillvara och följas upp. Det gjorde jag igår eftermiddag.

På väg dit såg jag en råbock. Han hade sällskap av en get men hon låg endast och vilade. Bocken däremot var hungrig. Jag kunde komma honom rätt nära även om jag inte uppskattade den bakgrund som då kom med på köpet.

De stora björkarna är över lag på väg att få fram löven och de mindre har redan hunnit långt före.

Sagoskogen skulle finnas mellan Sjöholms skola och kärret jag brukar kalla myggornas och grodornas paradis. Där finns också en del riktigt gamla grova granar där skolbarnen lekt. Skolans område är markerat med breda vitmålade band på stammarna. Dem ville jag inte ha med på fotona, så jag jag sökte mig djupare in bland träden och kom då raskt till odlade fält vilka bytt gröda. Där det förr odlades spannmål och djurfoder hade man för 60-70 år sedan bytt grödan till gran. 

Träden har vuxit bra i myllan och kommer snart att skördas. Senast om 15 år tror jag de är borta. Vad som då händer med undervegetationen är svårt att veta men granarna har fröat av sig med lyckat resultat så återväxten är i princip tryggad om det är gran som även i fortsättningen ska odlas där. I annat fall lär det avverkade området markberedas och återplanteras med nya snabbväxande plantor, troligen då gran, lärk eller möjligen contorta. Någon grovstammig sagoskog med åldrande furor och granar lär det inte tillåtas bli, även om åtminstone ekologin skulle uppskatta det.

Nu är det så att jag redan tidigare visat mig besitta en närmast patologisk dragning till våtmarker, vattendrag av alla slag och sjöar, så myggparadiset blev nogsamt fotograferat. Jag ska dock begränsa mig till att visa endast en bild från den miljön.

Jag hade även planer på att försöka hitta en vacker solnedgång men det projektet såg molnen till att omintetgöra.
Glad Påsk!


6 kommentarer:

Anonym sa...

Glad Påsk på dig med Börje!

Själv ska jag packa de sista kartongerna och ge mig av till Hägersten efter Påsk. / Monika

BeBest sa...

Glad påsk Monika! :-)
Hoppas flytten går bra och att var sak hittar sin plats fort nog.

NatureFootstep sa...

jag hittade rörhönan. :)
Men jag såg bara en. Fick en hyfsad bild innan den försvann in i vassen.
Sen fanns en grupp på 3 gräsänder i sjön.

BeBest sa...

Det fanns åtminstone två rörhönor utanför vassen men de höll inte sams och jag tyckte mig ana en tredje som smög innanför kanten av vassen. Några av gräsänderna hade tydligen givit sig av. De var sex då jag kom till Luvsjön. Ett par flög iväg efter en stund.

baraenbildavmig sa...

Verkligen en sagoskog med mossgröna stammar! Hos oss har bonden skördat skogen till vår stora chock. Alla de höga stammarna på på högra sidan på väg ner till åviken är borta, bara stubb och sten sten sten finns i ett kaotiskt virrvarr. Kantarellstället och vitsipporna och ljuset som silar mellan träden... Jaha. Ekar planterar han.

BeBest sa...

Sverige har gott om gran och tall men få ekar totalt sett norr om mälaren men såväl Uppland som Västmanland har jordmåner och klimat som om inte helt ideala så tillräckligt passande för ekskogar och går vi mot varmare tider på grund av klimatpåverkan kan ekskogar på nya marker bli bingo! Vi får inte veta det men finns jorden kvar om 300 år så står din ekskog där och lockar folk att gå i dina övervuxna fotspår och tänka på alla gamla högstammiga, moss- och lavbelupna träd du då sörjde.

Skicka en kommentar