Gryning

Gryning

fredag 18 april 2014

Sökandet går vidare


Igår letade jag vyer. Det är så att jag väldigt gärna vill ha en trevlig bild som sedan ska få representera sin månad i min kommande väggalmanacka. Det är rätt ofta jag ser ett motiv som skulle kunna bli denna ”månadens bild” men att det sen visar sig att fotot inte riktigt motsvarade förväntningarna och sökandet måste gå vidare. April i år har inte bjudit något passande än. 

Det var sol och lätt disig himmel under eftermiddagen och jag tänkte att nu finns det möjligheter. Bra fotoljus och inte alltför skarpa skuggor. Vyerna kring Backa gård gjorde sitt bästa för att visa upp vad där fanns och jag travade runt i skogsbryn och kring hagar för att hitta nya fräscha vinklar till alla vårmotiv med grönskiftande björkar och ekar i spännande grupperingar. Resultatet blev inte riktigt vad jag hoppats på. En skogstrybuske försökte i alla fall visa upp sig och jag passade på att få med ett foto även om en stående bild inte är något för väggkalendern.

Nästa anhalt var Hovmanstorp och nya försök att hitta bilden gjordes. Inget dög. Däremot hittade jag en växt, jag inte sett innan jag kom hit till Katrineholm, nämligen lungört. Den hör till strävbladiga växter och i den gruppen finns också förgätmigej. Nog ser man släktskapet om man vet om det.

Jag kom med tiden ut på landsvägen och där på andra sidan diket stod resterna av förra årets spåtistlar. Jag kunde inte låta bli att ta foton av deras fröställningar.

Det började dra upp moln västerifrån. Innan himlen stängdes hade jag närt en del lösa planer på att söka en ny plats för att fånga solnedgången vid men nu fick det utgå. Jag traskade hemåt och passerade Luvsjön. Där fick jag se åtminstone två små svarta fåglar simma längs vasskanten på bortsidan om sjön. Jag kunde inte identifiera dem. Dessa två var inte helt sams och jag tyckte mig se en tredje som smög en bit efter precis i kanten av vassen. Jag fick med mig en serie foton och tänkte att jag ska se om jag hittar dem i någon av mina fågelböcker.

Det visade sig vara en rörhöna jag sett.


2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Spåtistelns frökapslar är dekorativa! Rörhönan försökte jag få syn på förra året när jag fotade änder, det sades att den fanns där, men jag misslyckades. Ja, nog ser man att förgätmigej och lungört är släkt!

BeBest sa...

Rörhönan verkar vara mera skygg för folk och rörelser på land än sothönorna och visar sig inte heller så gärna helt öppet ute på vattnet. De kan finnas på plats men håller sig dolda bland vass, kaveldun och starrtuvor. Jag hade inte sett dem om det inte varit så att de två kombattanterna avslöjade sig.

Skicka en kommentar