Gryning

Gryning

fredag 23 maj 2014

Boda kvarn tur och retur.


Östra Vingåkers hembygdsförening anordnade en medlemsträff med musikalisk underhållning av ett lokalt musikergäng vid Boda kvarn igår kväll. Jag tänkte att eftersom jag nu är ny i föreningen, kan jag gott passa på att gå dit och se vad det har för sig. Jag kan kanske få med mig något hyfsat foto från promenaden.

Naturligtvis upptäckte jag såväl hjortar som rådjur längs vägen och visst hörde jag och såg en mängd fåglar från minsta sångare till största trana men det blev annat som kom att bli fotograferat. En tosteblåvinge kom fladdrande intill vägen. Den lilla fjärilen brukar vara en av de tidigaste på våren. Tosteblåvingen övervintrar nämligen som fullvuxen precis som nässelfjäril och några till gör. Nu ville den inte gärna bre ut vingarna men man anar att det finns lite blått där innanför.

Vid viltvattnet har sothönorna börjat få fram ungarna fast några ruvar än.

Guldtrollsländorna flög på många ställen. De brukar inte landa särskilt ofta, så ser man någon som vilar i solskenet, gäller det att vara kvick och försöka hinna fram i tid!

Så kom jag fram och underhållningen var anpassad för mogen publik. Orkestern spelade och sjöng välkända dixieland, swing, film, opera och musical låtar. Jag satt många gånger med knottrig hud och gnolade med och stampade takten och det vara bara på håret att jag inte högljutt stämt in i Summertime!

Så bar det av hemåt. Jag hade inte hunnit många hundra meter från den gamla kvarnen som nu blivit föreningens egen lokal, förrän jag tvärstannade och började fumla med kameran. Kanske 25 meter från vägen låg två fjolingar som nyligen blivit bortstötta av älgkon. Fjolårskalvarna kommer att hålla ihop ett tag till men även de lär snart gå skilda vägar.


Var fanns då deras mor? Jag tror jag hittade henne långt bort på andra sidan viltvattnet och hon är så högdräktig som en älgko någonsin kan bli. Det är snart dags för hennes nästa kalvning.

Så gårdagen bjöd på trevlig sång och musik samt möjlighet att ta foton av stort och smått. En bra dag med andra ord.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Det låter verkligen som en bra dag! Stort och smått i kameran och bra musik därtill! Härliga älgbilder och på guldtrollsländan!

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Jag har en känsla av att kameran är bättre på att fånga större motiv än små. Jag skulle vilja ha möjlighet att på en halvmeters avstånd kunna ta toton av fjärilar eller sländor med så mycket förstoring att de i stort sett täcker hela bildytan men det går inte. Vill jag krypa nära kan jag inte använda så mycket förstoring som behövs och vill jag använda alla 24x då måste jag ge mig undan en bit. Trollsländan här är ftagen på ca 5m avstånd och det var på vippen att det gick att fokusera på den då. Kameran satte gärna fokus på objekt bakom den och ville helst inte ändra sig.

baraenbildavmig sa...

Du fick en väldigt skarp bild på den till slut ändå, men det är tråkigt om kameran inte hittar fokus, motivet kan ju försvinna under tiden. Har du möjlighet att ha lösa objektiv till din kamera? Macro?

BeBest sa...

Jag kan inte byta objektiv men det finns en makroinställning och med den kan jag köra linsen nästan ända in i nyllet på trollsländan och få en skarp bild. Jag testade att göra så på en geting igår. Det gick bra.
Ska man försöka få automatiken att hitta fokus på ett litet objekt i en rörig omgivning måste man vara väldigt exakt när man siktar samt använda minsta möjliga avläsningsområde annars blandas ovidkommande omgivning in i beräkningarna och resultatet blir ett genomsnittsvärlde och allmän oskärpa utom möjligen i bakgrunden.

Skicka en kommentar