Gryning

Gryning

söndag 11 maj 2014

Det regnade visst igår också


Det här veckoslutet fyller på reservlagren av vatten må jag säga. Jag gick ut en stund under eftermiddan igår för att se hur det står till ute i markerna. Jag såg dränkta fotbollsplaner, blankvatten ute på åkrarna och många småvägar med stora vattenpussar, diken börjar fyllas upp och kärren breder ut sig i skogen. Än har inte sjöarna börjat stiga märkbart men det kommer nog det också, när väl vattnet i omgivningen runnit dit.

Jag gick förbi Backa gård. Det är inte så ofta jag ser rådjur just där men igår skrämde jag upp två. De stannade invid skogsbrynet och spanade först åt mitt håll men sen hittade de något annat att kontrollera. Bägge verkar dräktiga och den ena rågeten är rejält omfångsrik. Hon kan få fler än en killing den här gången, tror jag, vintern har ju varit gynnsam så riklig föda till att henne och eventuella foster har det funnits gott om.

Som sagt det har kommit en del nederbörd och mer faller men just då var det ett uppehåll. Bladen på skogstrybuskarna var översållade med skimrande droppar i alla storlekar.

Då jag knallade hemifrån hade jag mobilen med mig. Hur det stod till med batteriet kollade jag inte. Mobilen ligger som vanligt i jackfickan bland övriga ”bra-att-ha-prylar”, som man sällan eller aldrig behöver använda. Nu är det dock så att ungefär varannan vecka måste batteriet laddas och det piper mobilen till om när det är så dags. Det upprepas med ca fem minuters mellanrum, så länge det finns någon ström kvar. Detta hände då jag var på väg mot viltvattnet vid Östra Vingåker. Jag gick dit ändå men insåg att det där oljudet var mycket mer störande än skrattmåsarnas skrän och ville jag händelsevis smyga mig inpå något motiv skulle den onödiga mobilen avslöja mig. Måsarna ruvar nu förresten.

Fotopromenaden fick avbrytas. På återvägen såg jag de stora dovhjortarna igen. De har fällt hornen nu och jag såg ingen med ståltråd runt skallen så jag tror att den som tidigare trasslat in skovelhornen i ett virrvarr av ståltråd nu blivit av med den härvan.

Och av och till fortsätter regnet falla här även idag och mobilens batteri är laddat.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Så bra bild på måsen med grenen som följer huvudets form - grattis till den! Trybladens skimmerdroppar är också helt underbart! Och det är bara du som alltid kommer hem med bilder på rådjur eller hjortar.

BeBest sa...

Tack Du!
Bara för att du sa så blev jag tvungen att ge mig av ut och försöka komma hem med flera rådjur. :-)
Måsen är jag inte riktigt nöjd med. Nu befinner den sig på sitt rede där ute i vattnet och jag är tvungen att stå på vägen tvärs genom viltvattnet. Det finns inte så stora möjligheter att hitta annorlunda vinklar då men att ta bilden så här rakt på medför också en risk att fotot blr platt och onödigt alldagligt. Jag tycker att bilden drar iväg åt det hållet.
Regndropparna handlar ju om att hitta ljuset i dem och komponera fotot efter det. Resultatet blev jag så nöjd med att jag oblygt kan erkänna det! :-)

baraenbildavmig sa...

Jag tycker inte att måsbilden är platt och alldaglig, då skulle jag inte berömma den. Detaljerna som höjer den finns där. Både formen och färgen i kvisten kommer igen i huvudet och sedan redets ljusare färg, det gör bilden vacker och behaglig. Jodå, det gäller att hitta ljuset i dropparna och det är nog lättare på kvistar än på sånt som ligger på marken, jag fotade många olika blad idag men det är svårt med knästående i vätan. Ja, du kan känna dig nöjd!

BeBest sa...

Tack Du!
Du ska veta att det var på vippen att måsen åkt i soptunnan men den behövdes för textens skull så den fick komma med i alla fall.

Skicka en kommentar