Gryning

Gryning

torsdag 29 maj 2014

Ex oriente lux


Natten är dagens mor säger Lars Noren. Nåväl det finns dagar och det finns Dagar! Alla börjar de med en morgon och det är i gryningen den föds. Denna dagens morgon mötte jag gryningen på åsen vid Sjöholm.


Fåglar sjöng och fåglar flög medan blåsten ännu höll sig lugn.


Gryningen övergick i en solig morgon och kring Näsnaren började nattens kyla röra på sig med vindens hjälp. Jag fann lä inne i skogen.

Under promenaden hemåt steg solen ytterligare och kunde tända ljus i gräset daggdroppar.

Visst hade de gamla romarna rätt: Ljuset kommer österifrån! Ja, åtminstone gör det så på morgonen.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Så vackert!

BeBest sa...

Tack, tack Du!
:-)

framsnacka sa...

Vackra, vackra morgonbilder! Glad att jag kikade in! :-)
BS:
(från Den blå planet)
Det roliga var att även ovanför en del av akvarierna, som det ”från Malawi” hade de försökt skapa en autentisk miljö med fåglar och klippor. Fint! Vi har ett akvarium hemma på 300 liter eller så. Har inga ciklider, bara ”snälla” fiskar. Favoriten är nog den större av malarna, den är kul. Jo, det är ju så klart även praktbarberna- skojjiga fiskar! Ligger på sidan och sover på botten! :-)
Ja, du hade säkert uppskattat det! Det finns en möjlighet att även komma bakom kulisserna och se hur saker fungerar. Det hade du säkert uppskattat!
Har ingen aning om hur situationen ser ut för cikliderna :-)
Allt gott till dej!

BeBest sa...

Då Malawi-boomen drabbade de svenska akvarierna i början av 70-talet bodde jag i Upppsala. Det kommunala kranvattnet var hårt, ca 15 Dh och det passade cikliderna från Malawisjön och Tanganyikasjön perfekt. Uppsala Akvarieförenings medlemmar odlade många nya arter därifrån och det gällde att ha de senast importerna i burken. Cikliderna yngldade av sig som råttor i burkarna och därtill korsade de sig med varandra. Större genetisk skillnad än så var det inte mellan arterna i vissa av släkterna.

Det var nog på den tiden jag lärde mig att vara så exakt som möjligt då det gällde artbestämningar och den lärdomen har jag tagit med mig och låtit spilla över på det jag idag fotograferar. Akvarierna har jag lämnat bakom mig men den var nog en viktig tid i min personliga utveckling tror jag, även om krasst kan konstatera att den kostade mer än den gav tillbaka. Fast så var det även med kattuppfödningen och whippet-kenneln också. :-)

Skicka en kommentar