Gryning

Gryning

lördag 24 maj 2014

I väntan på åskvädret


Väderprognosen varnade för en möjlig åska. De västra delarna av Sydsverige skulle först drabbas men även de mera centrala delarna kunde få en släng av sleven innan Norrlands inland och fjälltrakter skulle sköljas av. Åska under eftermiddan och kvällen var kanske inte min högsta önskan men vad bryr sig vädret om sånt. Jag tog kameran i näven och traskade ut medan det ännu var sol och varmt. Tanken var att gå ner mot Carl Ugglas park och se om de röda flicksländorna kommit igång.

Längs vägen stötte jag på en liten lustig bronsglänsande skalbagge, en kamhornad knäppare.

Jag såg även otaliga guldtrollsländor.

Vid Carl Ugglas park pågick en metetävling. Jag traskade bort till insektsparadiset. Det var olidligt hett där och sländorna satt otillgängligt till i skuggan eller nära vattnet, om de inte var uppe och flög. En mörk u-flickslända vågade bli med på bild.

Sävsländorna hade fullt sjå med att fortplanta sig. Den här har just försökt få till det.

En flickslända är det men jag inte är säker på vilken art det är.

Några röda flicksländor såg jag inte till den här gången. Västerut började himlen anta en mera disig kulör.

Spireorna har jag missat helt i år men fick chansen att revanschera mig.

Precis lagom efter att fotona som skulle gå vidare till redigering sorterats fram, bröt åskan ut.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Det är verkligen ett vågspel att kommentera här. Glömmer jag kopiera innan jag trycker på publicera så slår det aldrig fel, det försvinner.

Jag skrev att jag tycker att du verkligen har hittat tekniken för att ta bra bilder på sländor. Guldtrollsländebilden är toppen! Men jag gillar även de turkos/svarta flicksländorna. Den kamhornade knäpparen såg jag för första gången förra året, de är verkligen snygga.

BeBest sa...

Jag hade en känsla av att ha sett den skalbaggen förr så det måste ha varit hos dig jag såg den. Den var inte så rädd av sig heller Det gick att krypa in ganska nära med kameran.
Trollsländan och de övriga sländefotona verkar visa vad jag kan förvänta mig och jag är inte säker på att jag kommer att nöja mig med detta. Jag vill ha mera insekt och mindre omgivning med på bilden. Få se hur jag löser det problemet.

baraenbildavmig sa...

Ja, jag minns att knäpparen satt stilla trots att jag var väldigt nära. Jag är nog på gång att skaffa makroobjektiv till min kamera - om jag inte ska skaffa en helt ny kamera.

BeBest sa...

Du skulle ha nytta av en riktigt bra kamera som inte väger bly. Jag nämner inga namn men en modell som heter GH4 tror jag matchar dina behov. Den finns det ett otal objektiv till från makro och vidvinkel till långt tele.

baraenbildavmig sa...

Haha, nämner inga namn! Det är en ganska dyr kamera, men jag får nog kolla på den. Så småningom.

BeBest sa...

Men jag kan ju lämna en del vinkar. ;-)

Skicka en kommentar