Gryning

Gryning

måndag 26 maj 2014

Jag skulle leta fjärilar


Under eftermiddagen gick jag sakta ned mot Luvsjön. Tanken var att söka fjärilar. Det var dessvärre väl mycket vind, så insekterna höll sig lågt i gräset. Jag såg en del små fjärilar och lyckades fånga ett par på bild men den enda jag fick ett hyfsat foto av var en skogsvisslare, Erynnis tages.

I skogen har midsommarblomstren börjat blomma.

På en stabil bro befann sig många bobyggande getingar. De skulle hämta material till boet.

Vid Luvsjön hade man annat för sig. Detta är ett par större rödögonflicksländor som visar hur slutfasen av parningen ska ske.

Som synes på fotot ovan och nedan blommar även vattenblink just nu.

En fyrfläckad trollslända övervakade flicksländornas förehavanden.


Flicksländorna blev allt ivrigare och detta skapade en smula oreda. Här är det två par som försöker lägga äggen på samma plats. Den understa honan blir nära på dränkt i ivern.

Katrineholm försöker locka till sig folk och jobb med hjälp av följande slagord: Läge för liv och lust. Jag tror de rödögonflicksländorna har tagit det till sig.

6 kommentarer:

berit sa...

Så otroligt vackra och intressanta bilder Du skulle kunna göra ett (pappers) Album med dessa vackra insektsfoton eller kort.... Så fick jag nya insikter också i vad som pågår i sjökanten.

baraenbildavmig sa...

Det är akrobatik i den högre skolan som gäller där, helt klart! Det ser lite råddigt ut på sista bilden med alla sländor. Jag blev lite förvånad över att hitta midsommarblomster i blom vid Hudikkusten där vi var i helgen.

BeBest sa...

Berit
Jag umgås med en del lösa tankar på att möjligen åstadkomma en fotobok. Det är dock en kostnadsfråga också.
Jag brukar skapa en väggkalender varje år. I den får varje månad sin bild hämtade ur det gångna årets foton sorterade månadsvis. Så nu håller jag på att samla in årets majfoton till den bild som ska få representera maj nästa år.

BeBest sa...

baraenbildavmig
Inte får man ha alltför svår reumatism om man vill bete sig som sländorna. :-)
Insekterna är ibland mer avancerade än man kan tro!

Berit sa...

Om det blir så att du ger ut dina fina bilder och texter så måste du meddela detta !
Jag kan tänka mig att en hel del föreningsmedlemmar med anknytning till natur och trädgård är intresserade av den. Jag har möjlighet att förmedla kontakterna i så fall.

BeBest sa...

En fotobok i storleksordningen A4-format kostar ca 300:- att producera. Det finns aningen dyrare eller aningen billigare alternativ samt att dessa i sin tur har något blandad kvalitet då det gäller inbindning, papper och färgåtergivning.
Hur gärna vill man köpa en sån? Har man bläddrat igenom den ett par gången kan man den utantill. Det gör att jag är tveksam till att skapa fotoböcker i större serier, däremot kan jag tänka mig att pracka på ungarna en i julklapp eller så. De har så att säga ingen chans att komma undan och jag har löst problemet med att hitta på julklapp.

Att lägga fotona på DVD är betydligt mycket billigare och då har den som så vill se bilderna i datorn eller på TV men får inget praktverk att ha liggandes på soffbordet. I dagsläget handlar det om ett 60-tal foton som togs 2009 - 2013 med den nu pensionerade kameran. På den här länken finns de, tillsammans med ett litet antal foton tagna främst från Idre med omnejd. Idrefototona ska i så fall sorteras ut tillsammans med den första bilden som kommer från Roslagen.

https://picasaweb.google.com/114067197107962556177/LX2MedKameranIHand

Skicka en kommentar