Gryning

Gryning

tisdag 27 maj 2014

Medan maskinerna tvättade


Solsken, varmt, måttlig vind och en timme till förfogande. Vad gör man då? Jag tog med mig kameran till en liten äng där jag hittade många fjärilar förra året.

Där välkomnades jag av en änglalik puktörneblåvinge.

Det fanns även andra fjärilar på plats för att njuta av solvärmen i slänten ner mot sjön och ta en dust med vindbyarna. En puktörneblåvinge, en hona, kom mot mig och stannade en stund.

En som däremot tog pauser och satte sig att spana på omgivningen var puktörneblåvingehanen. Den använde maskrosstjälken som svajmast.

 Det fanns även flicksländor på plats. Det här är en vinterflickslända.

Det var vad jag hann få gjort medan maskinerna tog hand om min tvätt.

4 kommentarer:

imsys sa...

Finfina fjärilsbilder! Sländan med. Så bra att du fick något vettigt gjort medan tvätten skötte sig själv!

BeBest sa...

Tack Imsy! :-)
Jag gillar tvätt som sköter sig själv! ;-)

baraenbildavmig sa...

Klara och vackra bilder på blå fjärilar och även på den blåögda vinterflicksländan!

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Färgerna på motivet verkar påverkas om jag låter bländaren, den är satt till 2.8, få bestämma resten av inställningarna eller om jag tar fotot med HDR. Det är lite svårt att i förväg gissa vilket som blir bäst. Oftast ger bländarförvalet en ljusare bild men det stämmer inte alltid.

Ett annat bekymmer är att med detta förval tycks kameran ha svårt att hitta fokus om jag går nära eller ökar förstoringsgraden medan HDR inte tycks bekymra sig särskilt mycket om varken fotoljus, närgränser eller förstoringsgrader. Den försöker och verkar lkara jobbet rätt bra också. Fast å andra sidan är den inställningen oduglig i situationer då motivet rör sig för vinden eller egen kraft.

Igår blåste det så HDR kom inte på fråga. Jag tror att fjärilarna hade fått mörkare färger om jag kunnat använda den inställningen men att använda bländarförval gav samtidigt en kortare exponeringstid i solljuset och på så sätt även en ljusare soligare lyster i fjärilsvingarna.

Skicka en kommentar