Gryning

Gryning

måndag 2 juni 2014

Bland trädgårdar och skogar


Till affären skulle jag men jag vågade mig inte på att gå någon längre väg dit. Den morgonen då jag mötte gryningen vid Sjöholm hade jag fått ont i högerfoten och knäet av de monotona rörelserna på sned asfalt. Landsvägen är svagt doserad så att regnet ska rinna av lätt. En bil eller cykel märker det knappast men en överviktig gubbes leder känner av att ena benet får ett annat rörelsemönster. 

Jag kom nu att passera en vacker rhododendronbuske ...

... och senare ett bestånd av lupiner.

Promenaden fortsatte in i skogen och där fann jag en fjärilslarv. Det ska bli en nässelfjäril av den.

Teveroniorna blommar nu ...

... likaså gör stinknävan.

Så kom jag till affären och fick handlat det jag ville ha. På vägen hem fick jag se en randig skalbagge med en inte helt fläckfri undersida. Det är Södermanlands landskapsinsekt, strimlusen som ser ut så.


Knäet och foten klarade promenaden men resten av dagen fick de mest vila. Det kommer nog snart stunder då de ska få bära tungt och slita ont igen.

8 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Av de här bilderna blir lupinerna och strimlusen favoriter, men alla bilderna är som vanligt vackra. Mina lupiner har försvunnit till min sorg, bara två av många kvar och jag förstår ingenting.

framsnacka sa...

Låter inget vidare! Risken är att om du snedbelastar, får du ont även i andra. Var rädd om dig!
Tack för fina bilder! Särskilt stinklusen! Den ser ut att vara fotbollsfan och hejja på Fcb :-)
BS:
Jag är imponerad att du i stort sett alltid har koll! Helt otroligt! :-) Tack! Jag lär mig ju nytt! Glad att du berättar :-)
Ja, det är speciellt just där! Har inte varit där på närmre 30 år… :-)
Allt gott till dej!

Berit sa...

Även en lus äger skönhet !

Ewa sa...

Hej Börje.. :)
Jag hoppas att dina ben blir bättre och att du slipper ha ont.. Vi tänker ofta på dig här hemma och dina fina bilder kommer på tal varje ny månad när vi byter blad..

Jag trodde att skalbaggen hette något på eld....? Jag har för mig att jag sett något annat inlägg hos dig om en sån eller rättare sagt en hööög såna..

Jag tänkte göra ett nytt försök med mitt bloggande och om du vill följa med på den resan så finns jag här. wilse.pnoren.se Jag har köpt mig en ny arbetskamrat och vän som förhoppningsvis kommer att bli min högra arm.

Ha en riktigt bra dag nu på alla vis.. :)

BeBest sa...

> baraenbildavmig
Jag trodde inte att lupiner kunde dö ut! I min värld är de lika invasiva och stryktåliga som kirskål och hundlokor. Du får försöka hitta lupinfrön och så ut nya fram i sommar.

BeBest sa...

> framsnacka
Jag har många gånger märkt att kombinationen hårt underlag, som asfalt, och välgjorda skor med hård sula, som många bättre promenadskor eller kängor har, inte är så lyckad om man ska gå långt och dessutom har en smula bråttom.
De vanliga fotopromenaderna brukar innebära många stopp, växlande rörelsemönster och olika tempon men då jag har ett antal kilometer tråkig transportsträcka att avverka innan det intressanta börjar, brukar jag raska på så gott jag kan och ibland slår den brådskan tillbaka.
Jag har sköna billiga skor med mjukare sula också och de kommer till användning nu. De är inte lika hållbara men de skadar i varje fall inte lederna eller ger skavsår.

Jag försöker ha koll på det jag intresserar mig för. Det innebär inte nödvändigtvis spetskompetens men ha en någorlunda kännedom om det jag tycker mig behöva. Vill jag veta mer om det jag ser då jag är ute med kameran, tar jag också reda på det och namnet står sen som titel på fotot. Vid behov kan jag senare gå tillbaka och se vad det vetenskapliga namnet för exempelvis strimlus är - Det är för övrigt Graphosoma lineatum - eller söka på internet om jag behöver ytterligare uppgifter. Så allt finns inte i min skalle eller dator men jag brukar kunna leta fram det jag vill åt i böcker eller på webben.

BeBest sa...

> Berit
Visst är det så! Den insekten hade jag inte sett innan jag kom till Katrineholm men här dyker den upp lite då och då på sommaren.

BeBest sa...

> Ewa
Hej Ewa! :_) Det var länge sedan!

Eldlus, Pyrrhocoris apterus, är också en röd och svartfärgad skalbagge men inte riktigt lika strimlusen till kroppsform och färgteckning. Googla så ser du skillnaden. Jag har nog för länge sedan, troligen i den gamla aftonbladetbloggen, visat foton på bägge dessa skinnbaggar fast i olika sammanhang.
Det blir nog en väggalmanacka även i år ...

Skicka en kommentar