Gryning

Gryning

onsdag 11 juni 2014

I ängens utkant


Medan tvättmaskinerna utförde vad de skulle göra, gick jag bort till ängen där fjärilar flyger och rådjur betar. Det låter kanske onödigt poetiskt att beskriva den så men det lika fullt ett konstaterat faktum, jag ser ofta rådjur och fjärilar här och därtill brukar det finnas en och annan hare bland tuvorna. Ängens gräs har slagits av. Vid den här tiden är gräset som mest näringsrikt. Nu låg det och torkade på marken. 

Runt ängen löper en stig och den brukar motionärer, hundrastare och stollar som jag gå eller springa. Insekterna fanns längs stigens kanter och buskaget som omger ängen. Ett bestånd av blå lupiner vaktades avundsjukt av en ettrig hushumla. Den tolererade inte att andra insekter försökte komma åt blommorna. Jag ville ha foton av den hungriga ängssmygaren men så fort den försökte sätta sig och leta sig fram till en lämplig blomma var humlan på den och motade iväg fjärilen in i buskaget bakom lupinerna.

Längre bort såg jag en trollslända flyga. Jag ville ha ett foto av den för att med hjälp av det kunna identifiera arten. Det visade sig vara en hona av arten större sjötrollslända, Orthetrum cancellatum.

Trollsländan satte sig gärna i solen. Däremot fanns det en som försökte hålla sig undan i skuggorna nämligen den allmänna ängsmätaren. Medan jag letade efter ängssmygare och blåvingar, skrämde fram en hane och den försökte hitta en plats att dölja sig på. Nu hamnade de plymlikt yviga antennerna i solskenet och ljuset i dem ville jag få på foto.

Strax intill återfann jag ängssmygaren. De var faktiskt rätt många som sökte sig till kärringtandens blommor.

Det var vad jag hann få gjort under den timmen maskinerna snurrade med tvätten.

6 kommentarer:

imsys sa...

Min tvättmaskin snurrar nu men inte ser jag då ett enda motiv att fånga! Dina bilder är som vanligt fantastiska och upplysande. Kul att få veta vad de olika krypen är och heter!

BeBest sa...

Du kanske inte hinner dit medan maskinen gör sitt jobb men Tyresta kanske har något intressant att bjuda på. :)

Ewa sa...

Den första bilden är MAGISK!!! Den ska jag visa för Peter.. Han älskar lupiner och gråter nära på när hundarna äter humlor ;) Han har försökt få lupiner här på gården i flera år men det vill sig inte.. Jag tycker det är konstigt för jag ser dom i det närmaste som ett ogräs..
Apropå ingenting så har min gubbe utvecklat ett fiskeintresse som han aldrig tidigare haft.. Han har fått ärva en hiiiimla massa drag och prylar som ingen av oss vet hur vi ska använda.. MEN jag tror att jag vet en som vet.. ;) Om du har vägarna förbi någon gång så kom gärna förbi.. Han behöver en kurs och vi behöver lite BÖRJE besök =)

BeBest sa...

Det kanske kan ordnas i nästa vecka för då är jag med bil men då kanske ni dragit ut på semester.

baraenbildavmig sa...

Så vackra bilder igen! Den flygande humlan hade jag gärna fångat men mina har alltid något som stör. Färgkombinationen blev så lyckad också. Roligt att du lyckades få med de vackra antennerna på ängsmätaren! Jag blir verkligen sugen att få komma ut i skogen snart - men det dröjer nog ett tag.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Det är ju såna här foton lag längtade efter att få möjlighet att ta under alla dessa grå dagar vi hade i vintras. Jag är så glad att jag nu får den chansen om inte alla dagar så ofta nog. Jag börjar mer och mer komma underfund med vad kameran kan och hur den fungerar och det hjälper naturligtvis till att få till fotona också.

Skicka en kommentar