Gryning

Gryning

söndag 8 juni 2014

Kväll efter regn


Vi hotades av Klart.se med att åskan skulle komma över oss igår. Regnskurar av varierande styrka fick vi men åskan hördes aldrig av i mina trakter. Mot kvällen hade även regnet dragit vidare och jag passade på att lufta kameran en stund.

Det är rent otroligt vad grönskan hunnit växa upp den senaste veckan! I år tycks det bli gott om hö på vallarna. Det finns även stora mängder av blodtörstiga myggor, knott och fästingar. Jag använder Mygga som skydd. Det medlet påstås ha en förvirrande verkan inte enbart på myggen och knotten utan även på fästingarna. Hur stor denna effekt kan vara är svårt att veta men det händer att jag kommer hem men en eller två små blodsugare på mig. Om det hade varit fler utan Mygga kan inte jag veta.

Alla dessa små flygande insekter har naturligtvis sina egna faror att skydda sig mot. Ibland är skyddet just att vara så många att ett tillräckligt stort antal överlever men resten blir föda åt predatorerna. Vid Hovmanstorp spanade en buskskvätta efter något att stoppa i hungriga ungars gap.

 Jag hittade även en svartribbad vitvingemätare där. Den ser grönaktig ut på fotot men det är en följd av skuggorna och det gröntonade svaga återskenet från gräset. I fullt dagsljus är fjärilen vit med svarta ribbor.

Inte långt därifrån stod en akleja intill vägen. Nu blev det tillfälle att än en gång försöka sig på att fånga ljuset i kronbladen och vattendropparna.

Jag kom ner till Viren i den gyllene timmen. Ute på sjön fiskade tre män i en båt. Jag ville också fiska men hade inte de grejorna med mig och ingen båt.

Solen sjönk under horisonten men ljuset nådde ännu molnen.

Kvällen var på väg att gå över i natt och jag gick åter mot bebyggelsen.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Tre män i en båt blev en mycket lyckad bild av stillhet och ro. Längtans blå blomma lyser upp tillvaron och himlens vackert romantiska molntussar får mig att treva efter var jag har sett dem, väcker minnen.

Det är sant, allt har exploderat i naturen och jag hinner inte med. Syrener och liljekonvaljer är överblommade och aklejorna kör en snabbvariant. Lite långsamhetens lov vore önskvärt.

Ewa sa...

Hej Börje!
Vi var i dina krokar i går när vi köpte bilen så jag vet vilket härligt väder du fick efter regnet.. Nu ska det bli så där äckligt varmt igen så nu är det bara att pusta i skuggan eller gå nattpromenader.. ;)
Jag har försökt att kommentera hos dig från min lur i flera dagar men jag får inte till det riktigt.. Jag ska se om gubben kan hjälpa mig med det för den har jag ju som oftast och läser med..
Ha en riktigt bra kväll nu på alla vis.. Det ska jag ha.. NU är det bara en vecka och två dagar kvar innan vi åker på semester.. Jösses vad jag längtar dit..

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Jag tycker inte det är så många dagar sedan jag gick den här vägen förra gången men under tiden har säd och stråvall vuxit sig hög.

BeBest sa...

SHoppas ni får en skön semesternu och att bilen fungerar som ni tänkt. En bra SUV är ovärderlig om man bor som ni och har era intressen!

Skicka en kommentar