Gryning

Gryning

lördag 7 juni 2014

Många vingar blev det


För att känna av vad lederna i högerbenet och foten klarar efter att ha fått lata sig senaste veckan, gav jag mig i sakta mak ned mot Carl Ugglas park. Målet var att hitta röda flicksländor. Vädret var passande för att fotografera insekter, vindstilla och varmt. Himlen var lätt beslöjad av disiga moln.

I miljön ovan hittade jag många insekter men väldigt få ville vara med på bild. Några gick att komma åt efter en stunds smygande. Den här mörka lyrflicksländan var svårflörtad men inte helt omöjlig.

Även flodflicksländan gav med sig efter en stunds efterhängset tjat.

Medan jag försökte få till det med flodflicksländan dök en liten fläckmätare upp. Den trodde sig ha undkommit min kameras spanade öga då den landade på nyponbusken.

Jag fortsatte vidare mot Duveholmssjöns bortre del och välkomnades till parken av ståtliga svärdsliljor.

Jag sökte av de platser där jag tidigare hittat de röda flicksländorna men igår såg jag inga. Däremot såg jag att lingonen blommar.

Det fanns många gäss med kullar inne på grundvattnet. Fåglarna var inte särskilt skygga men höll uppsikt på vad alla vandrare och motionärer hade för sig. Två par hade endast varsin unge att ta hand om. Dessa ungar var därtill rätt små. Varför de endast hade fått en unge att kläckas fram och detta en månad efter det övriga gäss fått fram sina kullar vet jag inte. Kanske förstördes deras första omgång ägg.

Ska man söka insekter vid Carl Ugglas park är ett besök på den långa bron genom vassen ett måste. Det är inte för inte jag kallar den delen för ”insektsparadiset”. Där finns det allt som sländor och annat krypande eller flygande och inte minst fåglar behöver. Söker man sig dit en varm vindstilla dag har man dagens vilande insekter serverade på vasstrån och broräcken. Jag såg en riktigt sällskaplig allmän kustslända. Kamera linsen blev lite otäck när jag kom en handsbredd från sländans huvud men annars behärskade den sin rädsla väl.

Även en guldtrollslända släppte mig väldigt nära inpå sig. 

Det var dags att gå hemåt.  Nästan hemma såg jag en liten gulgrön fjäril jag inte kände igen. Jag har nu letal fram vilken art det är, citronmätare. Jag tycker den är vacker.

Knäet och fotleden verkade tåla att belastas och vara i rörelse under åtminstone fem timmar, så jag kommer nog att göra fler promenader snart.

4 kommentarer:

Berit sa...

Mycket, mycket vackra bilder ! Efter timmars rensande i trädgården med korta avbrott för en o annan regnskur, kliver jag in i Din Värld en stund , Avkopplande och vackert !
Nu kom solen fram ! Ut i kaprifoldoften igen !

baraenbildavmig sa...

Hoppas att du finner även i morgon att knät och fotleden tålde promenaden! Fina flygare blev skörden för dig. Jag får vänta på att de uppsöker mig: Citronmätaren var vacker, roligt med en ny bekantskap! Jag har spanat in en bredkantad skinnbagge, förmodligen för oskarpa bilder för publicering och en boxande smäcker rödörad hare som verkar ha tagit vår trädgård i besittning. Hädanefter måste jag ha kameran med mig så fort jag kliver ut genom dörren, men då finns risken att jag glömmer den ute. Är konvalescent efter en kraftig förkylning med feber, men det blir sakta bättre.

Dina sländbilder är väldigt vackra, idag gillar jag guldtrollsländans gröna färger.

BeBest sa...

Tack Berit! :-)

Det är mycket att göra i trädgårdarna nu. Regnet som kommit den senaste tiden har satt fart på växtligheten.
Min mor ville att jag skulle ägna mig mer åt trädgården och andra nyttigheter än att sitta vid sjön och stirra på ett flöte. Genom hennes förklenande tillmälen, stränga förmaningar och slagkraftiga uppfostringsmetoder blev jag grundligt vaccinerad mot allt vad trädgårdsarbete och hushållsgöromål heter men jag hittade många bra sätt att hålla mig undan eller smita ned till sjön.

BeBest sa...

> baraenbildavmig

Tack Du! :-) Knäet och foten fungerar även idag men särskilt foten känns något öm vid belastning eller upprepade rörelser. Jag haltar i varje fall inte och kan gå som jag vill men känner då av att något inte är riktigt som det borde med vristen.
Hoppas du kryar på dig och kommer tillbaka i samma goda slag som förr!
Spännande med haren! Ska kika på skinnbaggen.

Skicka en kommentar