Gryning

Gryning

måndag 16 juni 2014

Med fokus på ögat


Hösten 1968 hörde jag ett föredrag av den då världsberömde hundfotografen Åke Wintzell. Han berättade att han i början av sin karriär hade praktiserat hos en fotograf som specialiserat sig på hästar. Denne hade förklarat att får du hästögat skarpt har du fångat hela intrycket av hästen om det är det du vill åt. Av någon märklig anledning var det just de orden jag tog till mig. På den tiden ägde jag en enkel instamatic-kamera med den försökte jag tillämpa Åke Wintzells knep. Det gick inte så väl då men knepet har följt mig och idag använder jag det så ofta jag kan.

Igår skulle jag till affären och kameran var min följeslagare. Vi fick se vuxna och nyss uthoppade fåglar i form av duvor och björktrastungar.


Mot kvällen gav vi oss ut igen. Först såg vi en gräsfjäril, sen en vacker huggorm, en kaxig kopparödla och ett sött rådjur.
Jag hade tänkt gå längre men de planerna avbröts av regnet.

4 kommentarer:

imsys sa...

Det var väldigt så många djur du fann på din promenad! Skickligt fångade också! Jag brukar också försöka få ögat skarpt men det är självlärd kunskap. Kopparödlan med sin tunga ute är ju bara för häftig!

BeBest sa...

Tack Imsy! :-)

Kopparödlor är tacksamma objekt. De är ofarliga och ligger ofta stilla. Det är bara att trycka fram linsen så nära det går. Här är frontlinsen en dryg ödletungelängd från huvudet. Det hade jag inte gjort med huggormen!

baraenbildavmig sa...

Ja, det tillför ofta mycket om man kan fånga blicken, men det är ju inte alltid möjligt. Du lyckades perfekt med fåglarna. Jag säger som Imsy, många djur var det du mötte! Jag är nog inte helt glad åt huggormar, har blivit biten två gånger som barn, men snygg är den på din bild. Kopparormar däremot kan man lugnt betrakta - häftig och ovanlig bild lyckades du få av den! Rådjuret står där och ser vackert romantisk ut, med smäktande blick. Bra promenadskörd!

BeBest sa...

Ser man ögat eller åtminstone området där det borde finnas, så är det värt försöket att sätta fokus där.

Tack Du! :-)
Är man ute olika tider på dygnet och rör sig i helt skilda miljöer så blir det lättare att se och få med sig bilder av många djur eller annat intressant.
Ormar ser man inte var dag här så när tillfället kommer vill jag vara med med kamera även om många inte gillar dem.

Skicka en kommentar