Gryning

Gryning

tisdag 5 augusti 2014

De här svettas inte i värmen


Jag trodde att jag i vanlig ordning hade tvättid under eftermiddagen igår. Så var det inte. Den var satt till idag. Det är nog lika gott det. Då har jag något att göra medan åskan går. Om vädergissarna på Klart sett rätt i sin kaffesump, ska vi ha en hög åskrisk och få en hel del regn det kommande dygnet med början tidigt under eftermiddagen. Regnet kan komma om någon timme redan. Det visar sig nog.

När nu tvättstugan var upptagen, kunde jag ägna eftermiddagen åt en promenad i värmen för att inte säga hettan. Jag hade inga planer för hur jag skulle gå eller tankar om vad jag skulle få se, utan det skulle få ge sig efter hand. Av den anledningen fotograferade jag allt och urskillningslöst om det bara stannade framför kameran tillräckligt länge. Jag började med att dokumentera något av en mörk jordhumlas vardag.


En kålfjäril slog sig ned en stund bredvid mig och den blev nästa offer.

Det var gott om blomflugor i farten. Jag är inte så bra på att artbestämma dem, så jag avstår från att göra så den här gången. Jag vet helt enkelt inte vad det är som sitter där på gullriset.

Det flög även en hel del blodröda ängstrollsländor. Här är det en stöddig hane som hotar mig med stryk om jag försöker mig på något dumt. Nu tyckte jag inte det var så tokigt att visa hur en blodröd ängstrollsländas hotställning ser ut, så jag tog mina foton trots han ogillande av min närvaro.

Som sagt det flög en del blomflugor. Här är en annan ganska stor art jag inte heller kunde identifiera.

Det fanns även mindre hotfulla ängstrollsländor. Den här är jag inte helt säker på arten. Det kan vara en blodröd ängstrollslända, en hona, men kroppsfärgen drar mot brunt och det signalerar tegelröd ängstrollslända. Nu tycker jag att benen är kolsvarta med solblänk istället för svarta med brunbeige revärer på utsidan, så jag säger att det är en blodröd ängstrollslända tills någon motbevisar mig.

Min promenad gjorde mig genomsvettig och trött men insekter svettas inte och blir bara mer pigga av värmen. Jag tror ändock att jag sitter nöjd med de förutsättningar mitt liv som människa har.

4 kommentarer:

imsys sa...

Hos mig blir det tvätt hela dagen, liksom igår. Egen smutstvätt från veckors bortavaro och andras smutsiga lakan m.m.de använt i mitt hem. Slipper hållas i tvättstugan - den egna maskinen får puttra på medan jag roar mig med att försöka få ordning på något tusental foton jag lyckats få in i mina kameror. Det syns ett lite tjockare molntäcke i väster så kanske här också kommer någon svalkande skur.

Jag är fortfarande impad av skärpan i din kamera!

BeBest sa...

Jag förstår att en sån resa ger en diger efterbörd att ta hand om.

Undrar om jag ska lägga upp de endast beskurna originalen för att du ska se vad kameran går för i verkligheten. :-D

baraenbildavmig sa...

Fina insektsbilder fick du med dig och den hotfulla posen var extra läcker! Jag hade en liten liten fundering på att gå en bit med kameran idag efter åskvädret men ställde in den planen när jag kände hur varmt det fortfarande var.

BeBest sa...

Åskan blev vi lurade på här. Visserligen påstod Klart att det fanns åska i Katrineholm men den måtte ha kunnat göra sig helt oupptäckbar i så fall. Några regnstänk då och då var allt och det kallar inte jag åska.

Skicka en kommentar