Gryning

Gryning

söndag 17 augusti 2014

En bildlig lovsång till en skön morgon


Det var i torsdags jag gav mig ut i ottan för att försöka hitta morgondimmorna. Det jag fann, var mera dis än dimma men man får vara glad för det lilla. Målet var att gå till viltvattnet vid Östra Vingåker och jag hoppades att det över fältens mer låglänta delar skulle finnas dimmor och att det även skulle finnas vilt inom rimligt fotoavstånd. 

Diset fanns som sagt och viltet syntes på långt avstånd men innan soluppgången vill inte ljuset riktigt räcka till för att min kamera ska få till bra foton. Jag fick helt vackert invänta gryningen först.

Kornåkrarna hade man börjat skörda och några skiften hade även hunnits gödslas och dyngan harvats ned innan veckans regn omöjliggjorde en fortsättning. Doften av kodynga hade hunnit spädas ut.

Nära viltvattnet har jag vid flera tillfällen sett rådjur. Nu fanns en råbock framme vid vägen.

Över vattnet drev diset för den lätta vinden. Från bladvassen som brukade vara sävsångarens revir hördes ett annorlunda läte och jag såg strån vaja som om någon hoppade bland dem. Snart fick jag också se vad det var eller rättare sagt jag såg fågeln och kunde senare konstatera att jag hade fått bilder av en kärrsångare. Det är en art som tycks ha gynnats av att jordbruksmarkernas överskott av gödning bidrar till att många grunda stränder är täckta av vass. Den kom till sydligaste Sverige för ett drygt sekel sedan och finns nu upp mot Uppland.

Det finns gott om änder nu. De flesta andkullarna är vuxna och flygga men det finns fortfarande andungar vid viltvattnet. Troligen är det några honor som haft otur med sina första kullar och därför genomfört en ny häckning. Änderna simmade undan då man närmade sig och höll sig gärna vid den bortre stranden.

Morgonen var nu på väg över i dag och jag begav mig hemåt.

Återvägen fick gå förbi Hovmanstorp och Backa gård. Vid Hultstugan stod kornet moget men blött av dagg efter de senaste dagarnas regn och luftfuktighet.

Där såg jag även törnskator. Det är en hane som här tycks samspråka med sin unge.

Daggen låg i gräset och på spindelnäten. De torkade grässtråna försökte hålla dropparna uppe i den fuktmättade skogsluften.

På ett av träden i en av björbackarna vid Backa gård såg jag en trädkrypare. Jag har sett såna förr men det här var första gången det lyckades för mig att få den på bild.

Många fåglar uppehöll sig på och i kring vägen. Jag tror de letade insekter och annat gott där. De här lövsångarna hade buskarna som basläger och sökte sedan igenom det höga gräset efter småkryp.

Grönfinkarna däremot placerade ut ungarna på vägen och letade själva fram frön från tistlar och kardborrar att servera som frukost till ungarna.

Det började även bli frukostdags även för mig. Jag hade haft en skön morgonvandring och fått se och uppleva en del nytt.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Dina bilder sjunger verkligen en tidig morgons vackra lovsång och visar vilken skön morgonpromenad du gjorde. Som vanligt ser du mer än jag någonsin lägger märke till under en promenad. Den här gången lyfter jag fram det daggvåta kornaxet med dess vackra skimmer och bokeh. Tack för att jag fick följa med!

BeBest sa...

Tack Du! :-)
Då morgonen är lagom varm och vinden inte anstränger sig över hövan är det lätt att hitta en behaglig lunk att gå i. Då hinner man se mycket också. Känner man sig stressad eller inte mår så bra av annat skäl blir man mera stirrig och får ett slags mentalt tunnelseende. Då ser inte allt som finns vid sidan om vägen. Det är när jag inte känner någon press som jag också får ut mer av mera triviala promenader.

Anonym sa...

Du tar så fina foton av djur och natur att jag tänker att du skulle göra en fotobok och sälja! / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :-)
Nettopriset, alltså vad det kostar att göra en bok av god kvalitet på pärmar, papper och tryck och frakten på den ligger runt 300:-.

Vem är min kund? Vad vill kunden ha? Vem behöver en bok att ha liggandes på soffbordet? Varför skulle den välja just min bok bland alla andra fotoböcker?

Det finns många och verkligt skickliga fotografer som försökt sig på att sälja fotoböcker men inte rönt någon större framgång. Troligen imponerar en eller två paket kartongvin mer på gästerna än en bilderbok, vars innehåll de ser mest varje dag.

De trycksaker jag hitintills gjort är väggalmanackor som jag prackar på försvarslösa barn och syskon. Jag tror jag stannar på den nivån, så har jag julklappsfrågan löst.

Märit i Mariehem sa...

Som vanligt en lång rad underbara naturbilder. Stannar särskilt vid kärrsångaren och bilden med änderna och de härliga gräsen i bakgrunden.
Vilken fantastisk motion du måste få av alla dina strövtåg. Din läkare måste vara nöjd! Det hade i varje fall min varit... ;-)

BeBest sa...

Tack Märit! :-)

Jag går inte så mycket för motionens skull utan strosar runt lite sakta för att se och söka fotomotiv. Tar man 3-4 timmar på sig för att traska en mil så blir det inte så svettigt precis men man står ju inte heller och rycker i kylskåpsdörren under tiden.

Bilden med änderna har många gillat men jag var länge tveksam till att ta med den innan den fick följa med på nåder. :-)

Skicka en kommentar