Gryning

Gryning

söndag 31 augusti 2014

Kring gryningstimmen


Idag kunde jag sova en timme längre än jag gjort de senaste veckorna. Min plan var nämligen att gå till Backa gård och invänta gryningen där. 

Ungefär 10 minuter innan soluppgången såg himlen ut så här.

Lite senare började man ana var solen tänkt kliva upp över trätopparna.

Snart såg man den försiktig kika fram mot en förbipasserande grågås.

Det var dags för fågeln Fenix att ta till vingarna.

När nu solen kommit på plats gick jag bort till Hovmanstorp för att se hur det stod till med dimslöjorna. De var riktigt i tagen och dansade en eldig dans i gryningsljuset.
Ni kanske undrar ifall jag såg några hjortar eller vildsvin? De senare såg jag inget av men dovhjortar fanns framme på långt håll. Idag har jag vant mig vid att se dem lite överallt men då jag var nyinflyttad här i Katrinehol, var de sensationer för mig varje gång jag råkade se någon. Idag är det kronhjortarna jag blir extra lycklig för om de visar sig.

Medan jag stod och tittade på en grupp dovhindar med kalvar vid Hultstugan hörde jag torra kvistar knäckas bakom mig. Aha, tänkte jag, det vankas vildsvin! Jo, jag tackar jag! Nu stannar jag och väntar tills de kommer fram! 

Sakta vände jag mig om och kikade åt det håll jag hört ljudet, samtidigt som jag gjorde kameran fotoberedd. Jag såg att något rörde sig inne i skuggorna men frågan var om det inte var en hjort ändå. Vildsvin med horn är ytterst sällsynta! Den här hade horn. Vida höga horn utan skovlar och ett öra tyckte jag mig se. 

Jag började misstänka att det var en av de två kronhjortarna jag såg för en månad sedan. Det börjar dra ihop sig för brunsttid för dem. Gossarna var sams då men nu är nog vänskapen mera frostig under perioden testosteronet sätter åt dem. Hjorten inne i skogsbrynet litade inte på mig utan bestämde sig för att inte vara med på bild. 

Nåja, de kommer nog fler tillfällen. Då kronhjortarna brustar brukar det höras lång väg. Jag ska hålla öronen öppna och om det visar sig vara möjligt försöka ta mig så nära det går.

Jag gick tillbaka mot bebyggelsen. Vid Genne slog jag in på vandringsleden bort till Värmbol. Den är spångad över ett sankt område som nu är täckt av blommande balsaminer. Det tycks som getingarna gillar dessa blommor. De kryper in i dem och kommer ut vitpudrade likt mjölnare ur blomman.

Backa sjön låg spegelblank under den fuktmättade morgonluften.

Vandringsleden är lätt att gå samt passerar områden som de intillboende pysslar om.

Det börjar bli gott om spindelnät nu. De finns i många variationer. Här är en klassisk modell.

Jag var framme vid Värmbol och kunde knalla hem. Det skulle smaka gott med lite frukost.

6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Underbara bilder från din gryningsvandring! Första bilden är en vinnarbild med sina pastellfärgade himmelsränder. Förunderlig bild också på dimslöjorna som färgas gyllene! Och spindelnäten… vackert alltihop! Jag har kollat runt igen bland bilderna i tävlingen och ser att du har goda chanser i många klasser. Det finns ju en vattenklass också och bland vyerna är det inte många som är nåt extra. Du har ju massor med mycket vackra bilder av gryningar och solnedgångar och dimmor och… Och så alla sländor och fjärilar och fåglar och djur.

BeBest sa...

Det finns en kraftledningsgata genom skogen. Solljuset låg perfekt ner genom den och träffade dimmorna nedanför sluttningen. Det varade inte så länge så hade tur som fanns i närheten och såg fenomenet.

Jag har också kollat av hur det i klasserna och som det ser ut idag kan jag nog ställa upp i fler än jag först trodde. Det börjar komma in riktigt fina foton till galleriet nu. Bilder där man märker att fotografen lagt ner en del extra omsorg på hur bilden skulle tas och sen redigeras efteråt.

http://contest.postfoto.se/sommarensbildisverige/

Jag tror att ett foto som avviker en aning från övriga kan vara bra att prova med. Man får tydligen delta med upp till 10 foton i varje klass. Det är många det och så kan något mera udda göra susen. Sländorna är udda så här långt. Om de sen är bra nog är en annan sak. Det visar sig.

Jag skulle gärna ha med ett foto med bra skärpa och hjortar också men det fattas än. Hjortar saknas inte men något med extra skärpa i detaljerna och en anslående omgivning har jag kvar att ta.

baraenbildavmig sa...

Oj, är det så många man får delta med?! Jag har kollat bilderna lite då och då och ja, det finns en del bättre. En bild som jag fastnade för på en gång är en liten flicka i rosa klänning panna mot panna med en katt. Förstår att du gärna skulle vilja ha med nån hjort med nåt extra.

BeBest sa...

Det är 7 klasser och som jag uppfattar det är det upp till 10 foton i varje klass som man får delta med. Hur många deltagare det kan tänkas bli har jag ingen aning om men skull 50 deltagare skicka in 70 foton var och resten kanske 250 fotografer langar in 15 per skalle kan juryn få besvär att sortera ut vinnarna. Det borde bli väldigt många foton med likvärdig kvalitet.
Fast jag har en säker vinnare. Den är annorlunda. Den har funnits med här i bloggen under sommaren men är omredigerad en aning.

baraenbildavmig sa...

Det låter väl bra att du har en säker vinnare!

Sen tycker jag alltid att det är lite konstigt att folk inte kan läsa innantill. Det finns de som har skickat vinterbilder. Och så skulle väl bilderna ges ut i en bok om vårt vackra Sverige - kan man ha med bilder från Sri Lanka då?

BeBest sa...

Jag tror folk chansar. Ett semesterfoto från Paris eller ett från Norge slinker med därför att det har något som fotografen gillar. Jag skulle tro att den jury som ska leta fram vinnarna följer utvecklingen i de olika klasserna och så här långt har koll på vilka de gillar och är det då foton som iofs är bra men tagna vid fel tid eller på fel plats så stryks de från listan även om de får vara med samlingen. De skapar ju åsikter, vilket genererar besök, vilket i sin tur är bra för den som vill ha fin statistik för sidan.

Skicka en kommentar