Gryning

Gryning

fredag 2 januari 2015

Något matnyttigt kanske


Egentligen har jag inget intressant att berätta om. Allt är alltså som vanligt och helt normalt. Till och med blodtrycket är normalt. Jag gör inget av värde och det är också normalt för mig. Dock tänkte jag skriva om något jag sällan gör.

Så vad är nu detta? Tjälknöl! Märkvärdigare än så var det inte. Tjälknöl med en gratäng på potatis, rotfrukter, lök, svamp och grönsaker. Det började med att jag fick en beställning på knöl till jul. Somliga har tomte på julafton men där jag är då, har vi en knöl. Jag införskaffade av den anledningen en bit biff och lät den ligga något dygn i frysen. 

Då det var dags att göra tjälknöl av biffen tog jag en passande bit aluminiumfolie som jag gned in med matfett och packade in köttbiten i. Så satte jag paketet mitt i ugnen och temperaturen till 100°C. Efter 2 timmar kunde jag sätta in ugnstermometern i köttet och efter ca 4 timmar var köttets temperatur 70°C. Därmed var den tiden över men för knölen återstod julbadet! 

Medan köttet var i ugnen hade jag gjort i ordning knölens badvatten. Det bestod av några deciliter vatten, 2 buljongtärningar och kryddor som jag visste skulle gillas av alla. Det innebar bland annat en aning vitlök, något enbär och lite peppar. Brygden fick svalna i kylen och när köttet äntligen hade knölat till sig och blivit färdigt, hamnade det i en passande skål och fick den kylskåpskalla lagen över sig. Där låg knölen sen och gottade sig i ett dygn.

Det blev ett lyckat resultat av julens knöl, så jag gjorde om det till nyårsafton. Nu gjorde jag en kraftigare lag med mera vitlök, fler enbär, olika pepparsorter, något chili och ett lagerblad, en deciliter öl och spadet från svampburken samt en matsked viltfond. Köttet var även denna gång ryggbiff och fick i övrigt samma behandling som den förra knölen drabbats av. 

Till denna knöl skulle jag alltså ha en gratäng. Jag hade sett ett bra pris på en påse som påstods innehålla frysta strips av palsternacka och morötter. Jag köpte påsen och lade den i kylen så den skulle vara tinad tills det var dags att göra gratängen.

Jag började med att skära 3 gula lökar i centimeterstora bitar. Svampen, det var kantareller och champinjoner, skars också i mindre bitar. De stektes tillsammans med ärtor, majs och paprika. Under tiden de låg i stekpannan skivade jag 10 skalade potatisar.

En tillräckligt stor gratängform smordes med matfett. Potatisskivorna lades i botten. Rotfrukterna hamnade ovanpå dem och sen var det dags att böka över stekpannans innehåll. Över alltihop ströddes ett tjockt lager riven ost och en sås bestående av matlagningsgrädde och en skvätt av knölens badvatten. Sen blev det en timme i ugnen på 175°C och så var det klart.

Nu kan jag äta tjälknöl med gratäng i många dagar till. Och gott är det! Onödigt gott!

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Tjälknöl, det är svärmors mat för mig. Det fick vi ofta hos henne. Och murkelsås. Låter just onödigt gott med gratängen till! Inspireras till älgtjälknöl. Tack!

BeBest sa...

Tack Du! :-)
Det blev väldigt gott måste jag säga. Man ska nog inte äta det varje vecka men det kan vara gått någon gång per år att lyxa till det en aning utöver det vanliga. Det är ju inte särskilt svårt att göra heller. Jag klarar det ju!

Skicka en kommentar