Gryning

Gryning

söndag 29 mars 2015

Lördagspromenad


Jag gav mig ut med kameran under eftermiddagen. Den rasade bron förändrade mina planer något men det ska mer till än så, för att hindra mig att gå den vanliga rundan. Jag passerade följaktligen utsikten mot Duveholmssjöns västra del och tog det traditionella vykortet.
Bron tycks i alla tider ha varit försedd med skyltar vilka uppgivit fel information till trafikanterna beträffande brons bärighet. Skyltningen säger att bron tål att bära ekipage där varje del väger maximalt 12 ton. Det skulle i praktiken innebära att en traktor med 10 tons tjänstevikt skulle kunna dra två vagnar med låt säga 10 tons vikt vardera utan att på något vis överstiga den gräns som skylten sätter. Problemet är att den som satt upp skylten trott att skylten innebar att 12 ton var maximal vikt för hela ekipaget eftersom bron inte beräknades klara mer med bibehållen säkerhet. Det ska bli intressant att följa hur detta kommer att sluta.

Nu gick jag vidare längs Backasjöns strand och såg grågäss och klosterklockor.


Då bron vid Värmbol inte längre vad duglig, måste jag gå till Genne för att ta mig över till andra sidan ån via bron där och sen gå tillbaka mot Backa längs motsatta stranden. Som tröst fick jag en liten bukett blåsippor.
Vid Backa fanns dovhjortarna inne i hästhagens bortkant. Det går två stora nordsvenska hästar där och de verkade tycka det var trevligt med hindarnas sällskap. Vårblommorna börjar visa sig lite varstans nu. Tibasten är snart klar med sin blomning och gullpudran är på gång.

Det dansade myggor på många ställen och där det var möjligt prövade jag att fånga dansörerna på bild men det var först i det sista försöket allt stämde.

Jag kom fram vid landsvägen och gick bort mot viltvattnet för att se hur det stod till där. Jag hoppades få se svarthakedoppingen men den hade kanske inte kommit än. Sothönorna var dock på plats och lika grälsjuka som alltid.

Solen började gå lågt och jag var på väg hem. Förhoppningen om att få se hornbärande hjortar såg ut att grusas men det dök upp en annan möjlighet. Landsvägens kanter hade sedan jag senast gick där, bökats upp av vildsvin på jakt efter föda. Jag föreställde mig att det behövts en flock för att få så mycket uträttat längs så lång sträcka. Det var då mästerbökaren själv klev fram ur skuggorna och kom ut på en med gran planterad gammal åker. 

Hans kurs var rakt mot mig. Om galten höll kursen och jag fortsatte vägen fram skulle han passera bakom mig på kanske 25 m avstånd. Det skulle kunna ge fina foton. Jag fortsatte alltså framåt och så gjorde även vildsvinet. Till en börja med fanns en del buskar och högt gräs mellan de två mansgrisarna men då den på landsvägen kom fram till den planterade åkern stod han tämligen öppet och avståndet var drygt 50 meter mellan dem. Då kom en bil. Galten lyfte blicken, så gubben på vägen, anade fara och galopperade i högsta fart tillbaka samma väg den kommit.

Solen sjönk under horisonten och kvällen började kännas kylig. Jag hade kommit till Krämbol och stod vid Viren. Åter togs ett traditionellt vykort.

I skymningen kom rådjuren fram ...
och ute på åkern gick en trana och och skickade budskap till sin ruvande partner. Snart skulle det vara natt.

5 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Underbar blåsippebild! Jag tänker mig spana efter dem till påsk. Roligt också med myggorna, det blev en dekorativ bild! Otur med vildsvinet som du hade så bra bildchans på! Tibasten är av någon anledning svårfotad, tycker jag. Vykortet av Viren med himmelsspeglingen är så där vilsamt rofylld.

baraenbildavmig sa...

Tranvideon med lätet var rolig att se och höra. Tack för den!

BeBest sa...

Tack Du! :-)
Myggorna har jag försökt mig på många gånger nu men den här gången gick det bra eftersom de dansade kring grässtråna. Då gick det att hitta ett mera exakt fokus.

Vildsvinet ska nog komma på bättre bild någon gång det också. Jag börjar få klart för mig var det håller hus och hur det rör sig mellan daglegan och platserna för nattligt födosök.

Anonym sa...

5 + av 5 möjliga till både foton och videon!! Fotona var xtra xtra denna gång, den med myggorna till exempel. / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

Myggorna är nog min favorit också!

Skicka en kommentar