Gryning

Gryning

fredag 20 mars 2015

Nytt bildspel.


Jag har lagt upp ett nytt bildspel med foton från Stora Malms gamla socken i Katrineholm. Fotona är från oktober 2013 till december 2014 och visar vyer, naturbilder samt djur av olika slag och storlek. Bildspelet ses med fördel i helskärm och HD 1080p.


6 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Åter ett mycket njutbart bildspel med bilder från dina strövtåg i naturen. Du är så skicklig på att fånga vackra vyer med soluppgångar, dimmornas spel över vattnet och överhuvudtaget använda dig av ljusets effekter på landskap och vatten. Och sen alla de där mötena med djuren, fåglarna och flygfäna! Underbart! Det märks att du trivs ute i naturen. Tack för att du delar med dig av allt vackert!

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Arbetar man i en studio, kan man åstadkomma det ljus och den ljussättning man vill ha, för att skapa det foto man vill göra. Utomhus har man inte riktigt samma möjligheter även om studiofotograferna stundom tar med sig en fullastad pickup med belysningsattiraljer för att få till de modebilder man tänkt sig.
Då det gäller vyer och vilda djur är det i princip endast det naturliga ljuset och dess skiftningar man har att jobba med och då gäller det att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. I god tid är bra, för det ger möjlighet att söka rätt position och se hur fotot bäst kan komponeras. För sent är för sent och ett missat tillfälle. Solen väntar inte.
Gryningar och solnedgångar har ett speciellt varmt ljus. Kvällningen är något mer orange -och rödtonad medan gryningen drar mer mot gult och orange. Då solen står högt, får man skarpa slagskuggor och urblekta skiftningar i detaljerna men det mjuka grynings- och kvällsljuset ger andra möjligheter.
Dimmor och dis kan bidra till att förmedla en mer mystisk eller drömlik och trolsk känsla. Det är den känslan och de magiska ljusbrytningarna i vattendropparna jag vill åt.
Då det gäller djurfoton av olika slag, siktar jag om möjligt på ögat. Får jag det området skarpt, följer resten som regel med av bara farten, oavsett om det rör sig om en insekt, en fågel eller något fyrfota djur.
Jag vill komma djuren så nära det bara går och jag vill leta mig fram till ställen där de just då uppehåller sig. Många naturfotografer föredrar att ordna gömslen eller kanske besöka platser där djur och fåglar utfodras. Jag har inte prövat den tekniken än men att vara smygjägare med kamera gillar jag. Ibland har jag lyckats få till något jag och många andra blivit nöjda med på mitt vis också.

NatureFootstep sa...

har just tittat på ditt bildspel. Är djupt imponerad! Så...man undrar ju varför du inte fått fler likes på Vårt vackra.K. Snacka om att kasta pärlor för svin :(

BeBest sa...

Tack NatureFootstep! :)

Jag tror inte att fotonas kvalitet är så speciellt viktig där alla gånger. Det är bättre att man visar foton som väcker minnen och nostalgi.
Visar man vyer och miljöer som få känner till, blir det inte intressant längre, eftersom ingen av dagens yngre stadsbor har någon personlig relation till dem och miljöerna har i många fall förändrats sedan folk flyttat härifrån och då minns man dem inte.
Bildspelen från Östra Vingåker och Stora Malm har nog inte den nostalgiska förmågan, som gör att de får gillanden.

NatureFootstep sa...

lite synd, men så är det nog. Själv gick jag ur igen.

BeBest sa...

Jag har stannat kvar men är sparsam med inläggen. Orsaken till att jag är kvar är att jag hoppas hitta nya fotovinklar som jag hitintills missat i de miljöer jag går i. Jag tror även att jag kanske skulle kunna göra bättre ifrån mig än vad som gjorts i de foton som stundom visas och konstigt nog hyllas.

Skicka en kommentar