Gryning

Gryning

onsdag 29 april 2015

Sobersandbi, Andrena cineraria


20150421 såg jag en insekt jag inte kände igen. Den påminde mycket om en humla till form och storlek men det fanns även detaljer som skiljde den från alla humlor jag sett. Det var dels färgen på tvärbanden, dels att huvudets framsida hade en ljus behåring lika främre tvärbandet på mellankroppen och slutligen var bakkroppen blåsvart utan någon nämnvärd behåring. 

Jag skickade de användbara foton jag hade till Nordiska riksmuseet och frågade ifall de kunde hjälpa mig att identifiera insekten. Idag fick jag besked. Insekten är ett sandbi, närmare bestämt ett sobersandbi Andrena cineraria och därtill en hona. Hanen har hela mellankroppen behårad med vitgrå päls.
Sandbin är inte sociala på samma sätt som exempelvis honungsbin eller humlor, utan de lever en och en även om många kan välja samma plats att gräva ut ett hål i marken och där lägga ett ägg. Honan samlar pollen från många växtarter och fyller bohålet. Pollenet blir larvens föda över sommaren. Då larven vuxit färdigt förpuppar den sig och kläcks som fullbildad insekt på våren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

En sån liten rackare du fångat på bild! Jag har alltid älskat humlor och tagit dem i handen och strukit den försiktigt över ryggen;) och tyckt de varit underbara. För ett antal år sedan så lessnade dock en humla på mig när jag försökte få ut den, den blev stressat och så stack den mig. Rätt åt mig, blev förvånad att det gjorde lika ont som ett bistick!
Den du fångat var lik en humla men också lite lik en spindel på benen tycker jag. Bra att du kollar med Nordiska riksmuseet så man får veta vad du fångat! / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

Jag vill ju veta vad jag fått med mig hem varesig det gäller innehållet i svampkorgen eller kameran. Oftast kan jag leta fram svaret men den här gången gick jag bet. När så jag fick svaret kunde jag söka ytterligare uppgifter om sobersandbiet.

Skicka en kommentar