Gryning

Gryning

fredag 1 maj 2015

Maj


På min vägg visar almanackan denna bild.
Innan vi kom så långt som till första maj så fanns även en sista april att genomföra. Vädergissarna menade att vi skulle få regn i mina trakter precis lagom till kvällen. Detta regn föll någon annanstans. Även idag ska det komma regn och det ska hålla i sig fram till lördagkväll påstår vädergissarna. Det har jag inte sett än. Vad jag däremot såg tidigt på morgonen den sista april kan jag dock berätta om.

Innan gryningen gick jag mot Östra Vingåker och dammarna där. Jag hade precis passerat bron vid Genne då jag ser en stor flock dovhjortar på gräsvallen upp mot Opp-Genne gård. Det var hindar och kalvar. Även på sädesåkern nedom landsvägen fanns dovhjortar. 

Dessa stod så bra till att jag trodde kameran skulle lösa uppgiften trots det svaga ljuset. Dessvärre gjorde den inte det och vad värre var, det kom fram en ensam vuxen älg ur en av de busk- och trädbevuxna holmarna och även den misslyckades kameran med. 

Om denna älg var den ko som förde kalv vid sin sida i början av april hade hon i så fall redan nu stött från sig kalven eller om det kunde vara kvigan i kons förra kull vet jag inte. Ett hondjur var det dock och förmodligen skulle hon kalva om några veckor! Även på åkern bort mot Hultstugan gick det dovhjortar. Totalt såg jag nog över 20 hjortar innan jag ens kommit fram till viltvattnen.

Så kom jag till åkern innan avtagsvägen upp mot Knutsdal, åkern med den speciella udden. Det är något magiskt med den. Igår morse gick där 4 vuxna vildsvin varav en var en galt. Den största suggan hade kultingar. På fotot har galten och en av suggorna dragit sig undan men då jag först såg dem var den högra suggan på fotot nästan framme vid vägen.
De två suggorna stannade kvar på åkern nära udden, de syns som mörka fläckar i åkerkanten på detta gryningsfoto. Galten hade då gått ut på hygget till vänster i bild.
Morgonen var till att börja med rätt klar men som synes ovan så drog det upp moln. Vid fågeldammarna var det aningen disigt. Jag tänkte mig kunna få lika granna gryningsfoton som senast om jag ställde mig med dammarna mellan mig och solen. Av den anledningen gick jag på vägbanken, då jag hade turen att komma ganska nära krickorna,
Nu blev gryningen inte lika grann som senast. Molnväggen var tämligen obeveklig gentemot solens försök att få måla vattnet i guldfärger. Istället fick jag nöja mig med en häger.
Inget av de foton jag tog kunde matcha fotona från i måndags, så det var bara att inse faktum: Molnen var i vägen och vägrade vika undan! Jag gick tillbaks samma väg jag kommit och fick då se svarthakedoppingarna.
Solen försökte fortfarande ta sig över eller igenom molnväggen österut men hade svårt att få upp ett hål att lysa igenom.

En taltrast sjöng av hjärtans lust. Jag har hört den vid varje tillfälle jag varit vid dammarna men den här gången fick jag också se den.
Eftersom jag innan gryningen redan sett såväl älg som dovhjort hoppades jag få se rådjur också. På åkrarna såg jag endast fåglar men innan jag var tillbaka vid Stenhustorp sprang en råget över vägen. Den hann jag inte med att få på bild. Däremot gick det lättare att fotografera den svartvita flugsnapparen vid Stenhustorp.
Nu hoppades jag att Krämbol kunde bjuda på ett rådjur eller två men det visade sig att åkrarna endast hade grågäss. Gässen har gässlingar nu. Det grönskar fint kring den röda bron.
Även den gamla linden försöker så sakteliga bjuda till med en kommande lövkrona.
På åkern mittemot linden gick en gulsparv och letade småkryp. Nattfrosten började tina och dropparna samlade in det dagsljus som bjöds.
Innan jag var hemma såg jag ytterligare ett rådjur på mycket långt håll. Jag kunde summera morgonen som en triss i hjortdjur.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Av alla fina kort var det nästan roligast att se en familj med vildsvin! 4 kultingar var det visst. / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

De var nog fler än så de där kultingarna. De for lite fram och tillbaka in och ut i buskarna eller upp och och ner i diket. Två av dem syns det inte så mycket av på det här fotot men de var åtminstone 6 på ett av fotona jag har av dem.
En står med huvet in i buskarna och visar något av sidan och baken. En ligger lite framför de andra i nedförsbacke så endast något litet av ryggen syns mellan syskonen. Eventuellt finns någon till inne i buskarna.

Skicka en kommentar