Gryning

Gryning

tisdag 30 juni 2015

En promenad på stan


Hyrbilen var återlämnad och nu skulle jag traska hemöver. Kameran var med och det blev en del foton tagna.

Fläderblommor.
Staden kommunhus var i sitt tidigaste skede under det tidiga 1900-talet bostad för en av ortens framgångsrika entreprenörer och handelsmän, Gustaf Robert Grönkvist. 

På en kulle i tätortens dåvarande utkant lät han uppföra  en pampig tegelbyggnad och fastigheten kom att kallas Gröna Kulle. Huset med tillhörande park överläts senare till Katrineholm och där residerar nu delar av den kommunala administrationen. 

Intill Gröna Kulle ligger Stadsparken. Där strosade jag en stund. Rhododendronbuskarnas blomprakt har nu övertagits av rosorna.

I parken finns en del exotiska träd vars namn jag inte känner till. Det här trädet hör till dem.
Buskagen och parkträden erbjuder gott skydd för småfåglarna och nu börjar det här årets fågelungar flyga runt och lära sig söka egen föda.
I parken och vid Gröna Kulle finns en del mindre dammar och fontäner. Där såg jag denna iris.

Än har inte rhododendronbuskarna helt givit upp hoppet helt.


Jag gick bort till det kinesiska näsduksträdet. Där var blomningen över och de blivande frukterna hängde från grenarna.

Intill detta träd hittade jag dessa vackra rosor. De doftade gott också.
Med det lämnade jag stadsparken och begav mig till nästa, Fjärilsparken. Där har man planterat växter som ska vara särskilt lockande för insekterna. Just igår var det mest humlor på plats.


Medan jag stod där och försökte invänta någon fjäril kom regnet. Det vara bara att packa ihop och draga vidare,

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Många vackra blombilder blev det där! Undrar vad det är för exotiskt träd som blommar så vackert. Min fläder blommar inte än, får vänta på blommorna för saften. Men att ståndarna hos de enskilda blommorna ser ut som små pilar tror jag inte att jag har upptäckt! Bilderna på humlan i det ljuva lila är väldigt vackra, särskilt faller jag för den övre av dem.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Jag vet inte vad det är för växter som blommar där fjärilsparken men humlorna var som tokiga i dem. Värst var de stora svarta snylthumlorna. Eftersom de låter andra humlor få föda upp deras larver har de inga ”pollenbyxor” Den övre är en vanlig äkta humla med föräldraansvar och pollenbyxor. Det hade även biet uppe i den rosa rosen.

Skicka en kommentar