Gryning

Gryning

måndag 8 juni 2015

Händelser vid återvägen


Det var dags att lämna viltvattnet för den här gången. Jag hade inte gått långt innan det kom en fälthare lojt skuttande på landsvägen. Det tycktes som haren glad och sorglös förstrött gnolade en trevlig visa medan han hoppade mellan vägkanterna och på asfalten. Så fick haren se mig.
Då haren sett klart vände den lugnt tillbaka samma väg och på samma loja slängiga sätt den kommit. En hararnas björnen Baloo.

Jag följde efter i maklig takt medan det började mogna fram en tanke om att gå runt Duveholmssjön. Vädret var skönt och jag hade inte gått den vändan sen bron rasade vid Värmbol, så varför inte? Så fick det bli!

Jag vek in på grusvägen mot Hultstugan och Hovmanstorp för att sen fortsätta mot Backa och vidare bort till Djulö kvarn. Snart såg jag den ensamma vildsvinssuggan igen. Jag följde henne med kameran på rätt nära håll men hon visade inte mer än öron och rygg över långgräset. Jag ville ha åtminstone hela huvet på bild. Så fick hon en skymt av mig och med en missbelåten grymtning gjorde hon ett snabbt skutt åt sidan och försvann in under granarna. Kanske tyckte hon att det räckte med de foton jag fick den morgonen då hon lugnt gick ut på landsvägen 25 meter framför mig.
Promenaden gick vidare förbi Hultstugan. Vid Hovmanstorp fick jag åter se ett par öron sticka upp ur gräset inte långt från mig.
Mellan Hovmanstorp och Backa finns planterad skog. Marken förefaller att tidigare varit betesmark men nu växer det granar där. 

Nu är det dock så att även skogar har ett slut och där finns ett skogsbryn. 
I en av beteshagarna vid Backa satt en törnskata i en nyponbuske. Var annars skulle en törnskata sitta!

I en annan hage fanns det rådjur. De hade inte hunnit ömsa färdigt till sommar pälsen än.
Så gick jag vidare för att ta mig bort till Djulö kvarn. Vid Östdal finns en ek. Det är inget märkvärdigt med den egentligen. Det råkar bara vara så att jag har för vana att ta ett foto av den då jag passerar.
Mellan Malms Dal och stallet vid Duveholm finns en del viltvatten i en sänka. Där i en videbuske satt en törnsångare.
Vid Djulö kvarn ämnade jag ta foton av forsärlorna. Det visade sig att de nu fått ungarna ur boet och en satt på en sten intill Lillfåran. Dessvärre var den delvis skymd av lövverket så jag måste ha hjälp av vinden för att få fri sikt. Det kom till slut en vindkåre som förde undan kvistarna men ungen hade under tiden flyttat sig en aning så fokus kom att ligga fel.
Nedanför kvarnforsen fiskade en skarv.
Intill Djulökvarnsvägen hittade jag en lökväxt, vilken fått hjälp att rymma ur trädgården. Nu blommade den glatt till en ljus jordhumlas förtjusning.
Nu var det dags att knalla hemåt. Vid Backa hage flög en del fjärilar bland andra en liten buskmätare.
För någon tid sedan visade jag foton på en skata, vilken poserade villigt vid en liten vattenpöl. Även denna gång ville hon visa upp sina färdigheter som fotomodell.
Därmed hade jag fått mer än nog av foton och promenader. Jag var ute i sju timmar och behövde det dubbla i tid för att ta rätt på alltihop jag dragit med mig i kameran. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar