Gryning

Gryning

tisdag 9 juni 2015

Råkall morgon


Idag hade jag tänkt att verkligen befinna mig på rätt ställe då solen gick upp! I lagom tid begav jag mig ut och hann inte gå många steg innan jag insåg att jag behövde förstärka klädseln. Så kvickt in igen för att leta rätt på något lagom värmande att ha under skjortan och ut på nytt. Nu kändes det mera rätt. Jag vill inte ha för varmt på mig då jag går men inte heller vill jag frysa då jag står stilla. Det kan ibland bli en svår avvägning att hitta rätt om det blåser eller är hög luftfuktighet.

Så var frågan vart jag skulle ta vägen: Djulö gärde, Sjöholm eller åter igen en tur till Östra Vingåker? Det sista alternativet segrade. Jag hann inte ens ut ur bebyggelsen innan jag stod öga mot öga med en råget.
Det dansade lätta dimmor över Duveholmssjön och Backasjön. Det lovade gott. Då jag hunnit så långt att jag kunde se bort mot Hultstugan upptäckte jag kronhjortar där.
Runt gården blommade syrener.
Vid Bonneråd såg jag åter den ensamma suggan. Den här gången gick hon inne i en hästhage men även denna gång var hon ointresserad av att lyfta huvudet högt nog för att det skulle synas över hundlokorna och smörblommorna. Det hade kunnat bli ett fint foto annars om kameran klarat att bena ut ljusförhållandena. Min kamera behöver bra ljus och innan soluppgången kan det bli kinkigt att få till det. Utan tillräckligt ljus blir det inte den rätta skärpan i fotot.

Innan vägen upp mot Knutsdal finns en åker på vägens vänstra sida. Där brukar jag ofta se vilt. Den här gången stod det en dovhjort i åkerkanten men strax därefter kom det fram en vildsvinsgalt.
Nu hade jag redan fyra av traktens storvilt på bild. Endast ett foto på en älg återstod till full hand. Denna gång kom det dock ingen älg galopperande mot mig.

Solen hade redan börjat kika över skogskanten då jag var framme vid viltvattnet. Där låg dimman tät så jag traskade bort till andra sidan för att vara på plats då solstrålarna skulle börja leta sig ned mot vattenytan. Dimmorna steg högt den här gången och redan innan solen hunnit upp över träden stod ångorna i brand.
Skådespelet varade bara någon minut. Sen drog solen molntäcket över sig och menade att nu är det morgon!
Så knallade jag åter genom dimman. Den var rejält råkall. En häger kom och satte sig inte särskilt långt bort. Den här gången fick den stå där ostört för skrattmåsarna men hägern litade inte på mig.
Inte heller denna skrattmås trodde särskilt mycket gott om mig och min kamera. Sekunderna efter att jag tog fotot var den på väg in i dimmorna.

Dimman gjorde att jag frös om händerna,. Fotograferandet vid viltvattnet förklarades därför avslutat och återtåget började. Ute på den speciella åkern stod nu två dovhindar.
Vid Bonneråd brukar det finnas hästar ute. Idag såg jag hästar endast i en av hagarna. Den här hingsten brukar hålla sig nära gården och vara svår att få ett foto av. Den här gången bjöd den till lite mer så jag jag passade på tillfället.
Snart var jag åter i bebyggelsen. Även där växer det grant!

Någon full hand av högvilt fick jag inte med mig men känna på råkall morgondimma fick jag mer än nog!

10 kommentarer:

imsys sa...

Jag beundrar dig som orkar ge dig ut i naturen så tidigt. Dina foton blir rent magiska.

BeBest sa...

Tack Imsy! :-)

Då jag kommit hem laddar jag in originalen i datorn och börjar sortera men jag kommer inte långt innan jag inser att det fattas många timmars sömn om det ska bli bra. Då får fotona också vila någon timme. Sen är det på't igen!

baraenbildavmig sa...

Magiska dimbilder! Den med dimbranden är helt underbar. Men även bilderna på hägern och måsen blir jag avundsjuk på. Och hästbilden är som tagen ur någon romantisk bok, för att inte tala om den nedersta. Vackert.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Jag vill nog inte påstå att mina foton är magiska men jag gör så gott jag kan för att komma i närheten av bildernas magi.

Fotograferna som tar magiska foton och vet hur man sen förädlar dem i bildredigeringen spelar i en division långt över min förmåga. Deras alster hittar du här: http://www.fotosidan.se/gallerifs/index.htm
Där kan vi prata om magi! Till deras nivå når jag inte inte ens om jag står på tå. Jag får fortsätta att ta foton och redigera dem på mitt sätt och så länge någon vill se dem är jag glad.

baraenbildavmig sa...

Visst kan man bli nedslagen av andras vackra bilder. Det blir jag stundtals om jag är inne och vandrar på diverse sidor. Det är ju det där med förädling och faktiskt även utrustning som spelar in, men självklart är en del fotografer speciellt duktiga på att fånga motiven på ett sätt som "vi" amatörer inte ens tänker på. Men. Nog har både du och jag bilder som skulle kunna platsa på FS. Åtminstone någon. Du tränar medvetet på dimma och soluppgångar och en del av de bilderna är enligt mig mycket lyckade. Jag själv känner mig begränsad genom att orken fattas och får förlita mig till närmiljön och där har jag nog tappat inspirationen och stagnerat. Men det kanske inta behöver vara för alltid. Låt dig inspireras av FS, inte nedslås! Och underkänn inte det beröm du får!

BeBest sa...

Du har det! Jag har några som är åt rätt håll men liknande på FS är några snäpp vassare.

Jag undrar ibland hur elitfotografernas foton skulle sett ut om de varit med de gånger då jag tyckt att omständigheterna borde ge lyckade foton exempelvis som vid några av soluppgångarna med guldfärgad dimma. Hur hade de tacklat situationen? Hur hade de redigerat sina foton efteråt? Jag skulle vilja se och lära!

Det pågår en fototävling med guidade fotoresor till Island och andra vackra platser på kontinenten i pris.
http://contest.photoworld.com/beautiful-world-2014/en
Jag har anmält ett antal foton som jag gillar mycket och några till som du gillat. Gissa vilka som fått flest besök? Tre män i en båt hör dit!

Jag ska lägga upp fotona här i juli då tävlingen slutat.

Anonym sa...

Lovely! (Har lite brådis så därför kort kommentar). / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

Jag var ute och vallade kameran under efter middan och hade sen fullt sjå med att ta hand om allt den dragit med sig hem.

Anonym sa...

Kan verkligen förstå det! Resultatet du sen visar är jättefint! / Monika

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

Det är samma visa nu också. Endast 37 av över 500 foton klarade första gallringen. Det kommer att behövas ytterligare gallringar innan jag vaskat fram de bästa guldkornen.

Skicka en kommentar