Gryning

Gryning

tisdag 18 augusti 2015

Jag fick ett bra tips


Många gånger har jag klagat på min kameras svårigheter då det gäller att bemästra situationer med halvdant ljus, som till exempel halvtimmen innan gryningen och halvtimmen efter solnedgången. Nu kanske det råkar vara så att jag ska rikta mitt missnöje åt ett annat håll. Felet kan mycket väl ha sin grund i min bristande kunskap om fotografering och kameran gör bara så gott den kan utefter de förutsättningar jag givit den.  

Tipset jag fick från Jan Lewenhaupt på Claestorp var att öka ISO, dvs bildsensorns ljuskänslighet. Det medför en ökad risk för att bilden blir kornig men undviker jag att visa fotona i full storlek, syns det inte så mycket. Nu har jag prövat det och det kan vara rätt metod. I morse var jag åter ute i gryningen och en stund innan soluppgången såg jag en stor älg gå över en av åkrarna. Avståndet var betydande, ca 400m! Det visade sig att älgen var en bekant, tjuren med udda hornkrona.
Jag såg fler älgar men dem ska jag återkomma till senare. Jag har inte hunnit få färdigt alla foton än. Jag gick även till viltvattnet och prövade där. 

På väg hem fick jag se en rävunge. Det blev många foton. Detta är det sista av dem. Där är den på väg bort efter att ha varit mycket nära en god stund. Jag tror räven hela tiden var medveten om min existens och hörde kameran men detta tycktes inte besvärade räven nämnvärt.
I morgon hoppas jag ha fått klart alla bilderna. De är bara mindre än 10% som överlevde första gallringen av 448 foton.

4 kommentarer:

imsys sa...

Ja, högre ISO ger ju ljusare foton i skumt ljus fast så brusigt, men bättre det än att missa de spännande ögonblicken! Gillar din älg!

BeBest sa...

Jag har varit lite rädd för det där bruset och valt att använda Auto-ISO, som på min kamera begränsar ISO till max 800. Nu kör jag med kameran har att ge fullt ut och vi får väl se vad det blir av det. En ökning av bruset har jag sett men är jag lite försiktig i redigeringen förstärker jag inte problemet särskilt mycket.

baraenbildavmig sa...

Ja, tänk på den tiden när man kunde köpa film med 200 ISO! Söt bild på räven!

BeBest sa...

Ja en sån film duger bra i solsken men inne i skogen en molnig dag blir det värre.

Skicka en kommentar