Gryning

Gryning

lördag 8 augusti 2015

Morgondimma vid Sjöholm


Det kändes vara på tiden att gå till Sjöholm och se hur det stod till med gryningen där. Bar den möjligen användbara dimslöjor? Över en timme innan soluppgången begav jag mig dit, väl medveten om att jag hade för vana att stanna här och var längs vägen i avsikt att få ett foto. Några dugliga foton så långt blev det nu inte men visst försökte jag få med mig bilder från Luvsjöområdet och belysta promenadvägar, trots att jag vet att svagt ljus inte är min kameras starka sida.

Vid Sjöholm fanns det dis och tunna dimslöjor över åkrarna samt i beteshagen mellan vägen och Näsnaren. Där gick en flock Charolais, kor, kalvar och en tjur, vilken snart föste undan sitt harem så otäckingen uppe vid vägen inte skulle kunna komma åt hans fruar och barn.

Solen höll sig gömd bakom moln och innan den kommit fram, hade dimmorna börjat ge sig av med den knappa vind som då och då kom förbi. Över sjön bjöds det inte på särskilt mycket dis och det som visade sig, kom från gräs och vassar. Näsnarens vatten och luften närmast vattenytan var antagligen varmare än den klara morgonluften högre upp och det gjorde att luftfuktigheten ångade bort över sjön.

Det var bara att inse att så mycket mer än kossorna blev det nog inte. Återtåget gick långsamt. Nu letade jag foton och nya vinklar vart jag än såg. Kamerans inställning för extra suddig bakgrund skulle sättas på nya prov! 

Plötsligt uppfattar jag att en kronhjort långt bort på andra sidan åkrarna är på väg mot det ställe jag tidigare stått vid. Nu blev det helt om och rask marsch tillbaka. En kronhjort i dimmor ville jag inte missa! Nu fick hjorten annat i tankarna för den lämnade de öppna fälten medan jag var skymd. 

Under tiden hade dock markfukten i gräset och vassarna börjat förångas till dimslöjor och solen hade äntligen kommit ut ur molnen. Nu fick jag en del dimmiga bilder.


Även inne bland träden visade luftfuktigheten sig i form av marknära dimma.

Hemvägen utökades med en sväng förbi Krämbol. Intill den den skuggade skogsvägen växte liten blåklocka.
Skogen stod sval.
Över vägen mot Krämbol flödade ljuset och daggdropparna i gräset var ett minne blott. Jag fick nöja mig med en mörk jordhumlas sökande efter nektar.
Jag fick också för mig att jag skulle gå lite på stigen runt Backasjön. Det tilltaget belönades med en näbbslända.
Några daggdroppar på gracila gräsvippor blev det inte den här gången. Det kommer väl flera dagar.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Underbar bild av kofamiljen, dimman ger mjukhet åt bilden. Som du vet gillar och beundrar jag dina dimbilder och så även dessa. Den gröna trädbilden med dimman runt fötterna är lite extra vacker och kanske annorlunda än de som du fotat tidigare. Näbbslända vet jag inte om jag visste om existensen av ens - skarp och fin bild av den! Såg du mina regndroppsbilder?

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Då jag fick se korna med diset kring sig och dimmorna bakom sig kände jag att det här kan bli bra och jag tycker faktiskt det blev så. Samma var det med dimman och träden.

Skicka en kommentar