Gryning

Gryning

lördag 26 september 2015

En fredagseftermiddag 2


Då jag fått mina foton av den blågröna mosaiksländan, jag berättade om i första avsnittet av En fredagseftermiddag, upptäckte jag att det, precis där jag stod, fanns en mängd gräshoppor, vilka kröp och gjorde korta flygturer i gräset. Eftersom det är ont om gräshoppor i mitt fotoarkiv, började jag försöka få med så många av dem som möjligt på bild. Nästa problem blev att identifiera dem. Där gick jag bet och måste rådfråga expertisen. Den här bjärt färgade hoppan är en Kärrgräshoppa, Stethophyma grossum.
Nästa kallas Kortvingad gräshoppa, Chorthippus parallellus. Det är en hane.


Så var det ett par som expertisen inte var tvärsäker på men tyckte att de tu mest liknade Strandängsgräshoppa, Chorthippus albomarginatus.

Luvsjön är en liten pärla, som ibland kan bjuda på skimrande överraskningar. Den här gången simmade en rörhöna, en ungfågel, där i vasskanten.Jag lämnade Luvsjön och fortsatte mot Krämbol. Mer om det i nästa avsnitt.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Häftiga färger den har, kärrgräshoppan, nästan som en leksak! De andra hopporna skulle jag nog inte ha sett skillnad på, skulle ha trott att det var samma sort. Skimmerbilderna är som vanligt vackra!

BeBest sa...

Kärrgräshoppan har lysande färger men frågan är naturligtvis varför? Vilken funktion har färgerna. Borde inte mera diskreta naturnära kulörer vara ett säkrare alternativ?
Många färggranna djur av olika slag brukar vara giftiga och signalera att de är farliga eller obehagliga att komma nära eller förtära. Kanske är det så med den här gräshoppan också eller så försöker den helt fräckt lura i eventuella predatorer att den är giftig. Överlevnadsstrategierna är många ...

baraenbildavmig sa...

Kollade runt på kärrgräshoppan men hittade inte så lysande färger, eller rättare sagt så mycket rött. Det verkar vara honan som är färggrann. Kul att du fotade en som stack av!

BeBest sa...

Jo, jag såg att de kunde variera en aning i färgerna och ofta hade olivgröna toner på vingar och kropp.

Skicka en kommentar