Gryning

Gryning

torsdag 3 mars 2016

Till Sri Lanka


Jag ska inte fara till Sri Lanka men min dotter, som vet hur man får hjulen att rulla åt rätt håll, befinner sig där. Orsaken till det är att hon är vice ordförande i DHR och därför för tillfället befinner sig på plats i huvudstaden Colombo för att följa upp ett projekt som DHR bedriver i Sri Lanka.

Om detta berättar hon i sin blogg: Going to Sri Lanka.

13 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Sri Lanka är ett vackert land. Din dotter kommer säkert hem full av intryck.

BeBest sa...

Det tror jag också! Antagligen sitter hon i en del möten med berörda organisationer så hennes fritid kan bli begränsad och orken räcker kanske inte till allt hon vill se och göra.

NatureFootstep sa...

en viktig position verkar det som :)

BeBest sa...

Det är det och jag tror inte hon gör bort sig på den positionen heller.

NatureFootstep sa...

:) Önskar bara att det fanns fler av hennes sort ist de där som sabbar allt.

Nu hänger min utställning på Bibioteket så vill du kika kan du ta en promenad dit :)

BeBest sa...

Jag ska gå dit, var så säker!

De första åren i skolan hade hon lärare som trodde att hon var lika klen i huvet som hennes ben är. Det hade nog kunnat knäcka en människa med svagare vilja men Åsa är en viljestark person.

I hennes barndom var det vi, som knuffade stolen dit vi ville och hon följde med som en potatissäck. Åsa har en kota fel i ryggen. Den klämmer åt om ryggmärgen och det gör att hon inte har någon vidare kontroll över benen.

I början av högstadiet fick hon kontakt med en förening, som kallar sig Rekryteringsgruppen. Den vänder sig till nyskadade eller funktionshindrade och jobbar efter principen att man kan klara mycket mer än man tror och ännu bättre mår man om man håller igång fysiskt.

De hade bevisat att man kunde få en riktigt bra livskvalité om man inte gav upp och de for runt och propagerade eller besökte trafikskadade på sjukhus. En bruten ryggrad är obekvämt men man kan leva gott ändå om man vill och skaffar sig de rätta medlen som t.ex. en god fysik. Och vem kan säga emot ett levande exempel, som bevisat att det den säger är sant? De anordnade varje år träningsläger för nybörjare och det var via skolsköterskan, Åsa fick veta om deras existens.

Vi knuffade in henne som ett viljelöst offer på ett nybörjarläger en höstdag i september 1983 och en vecka senare hämtade vi en strålande glad och självsäker tjej, som satt och balanserade på rullstolens bakhjul utan att tippa. Hon kunde forcera trottoarkanter och kortare trappor och gräsmattor eller grus blev bara lättare att klara av för var dag. Du ska inte tro att hon tillät oss att knuffa på i onödan!

Några år senare då hon var i Florida och lärde sig att fridyka på korallrev fick hon sitt första jobb som sekreterare åt företagarföreningen Östhammar. En av de första riktigt svåra uppgifterna blev att arrangera en studiedag för landshövdingen. Det var den förre folkpartiministern Jan-Erik Wikström. När dagen börjar lida mot sitt slut samlas hela delegationen på företagarföreningens kontor. Alla är nöjda. Då får Wikström se Åsa och han känner ett behov att få säga något medlidsamt.

Så han bräker sta med:
”Det var väl trevligt att man ordnar så att såna som du får komma med och titta på landshövdingen också.”

Åsa spjutar in sina stålblå i landshövdingen och säger:
”Det var väl tur att såna som jag ordnar så att såna som du får komma ut och ha det lite trevligt och titta på såna som oss!”

Hennes närmaste chef, en rätt amper moderatkvinna, höll på att explodera av skratt.

NatureFootstep sa...

haha, så bra. Hoppas karln rodnade av förlägenhet. :)

Jag har jobbat enligt ovanstående princip också. Min dotter är ju svårt allergisk så läkarna skulle ju absolut göra så hon inte skulle ha gymnastik. Jag vägrade och pratade sen med gympaläraren. Vi kom överens om att den som skulle bestämma var min dotter. Det var ju hon som visste om hon orkade eller inte. Så är det än idag.

NatureFootstep sa...

egentligen....jag åker ju ner en stund varje dag för att kolla om nån gillar vad jag gjort. Om du inte gillar att knalla runt i blötsnö kan du ju hänga på. Jag har ingen speciell tid så du kan få önska :)

BeBest sa...

Tack för erbjudandet NatureFootstep! Jag planerade att kika in där på torsdag. Ska nämligen klippa mig kl 13.

NatureFootstep sa...

säg en tid så ses vi vid min bil imorgon! :)

BeBest sa...

12.00 går det?

NatureFootstep sa...

det går bra. Då ses vi på parkeringen imorgon kl 12.00 :)

BeBest sa...

OK :-)

Skicka en kommentar