Gryning

Gryning

söndag 24 april 2016

En gyllne morgon i april


Åter var det en klar och fin morgon. Den var lite svalare i luften med glittrande nattfrost i gräset och på bilrutorna. Planen var att så sakteliga promenera ut till fågeldammarna vid Östra Vingåker.

På avstånd såg jag såväl tranor som dovhjortar men jag ansåg att det inte var lönt att försöka fota dem. Strax efter Bonneråd gick två mindre vildsvin i närheten av vägen. Det ena svinet varsnade mig och försvann med en grymtning men det andra gick kvar. Ibland skymtade jag ryggen i gräset. 

Den här gruppen dovhjortar hade skrämts upp av den första grisen.
Plötsligt stod det en stor gris och tittade på mig. Den verkade inte rädd, så frågan var väl om den mest var nyfiken eller möjligen kunde vara irriterad över att det blivit en massa spring i det gamla hygget. Jag hoppades att de 40 meter som fanns mellan oss kändes betryggande nog för grisen.
Långt ute på en åker flera hundra meter bort betade dovhjortar. 
Solen kom upp och lade ut morgonens första skuggor över den rimfrostiga åkerjorden


Över de spegelblanka dammarna fanns det en aning dis. I hörnet närmast mig höll ett knippar till.
Snatteranden hade nu fått hem sin hona och de vilade i den grundare av dammarna.
Där letade en grupp krickor mat. Här är två par av dem. Hanarnas huvuden är färgade i grönt och rött och kroppen har ett gräddvitt streck längs sidan. Honorna är mera spreckliga.
Även i den djupare dammen vilade en fåglarna.
Solen steg och började så smått värma upp luften och tina markfrosten.
Dit solstrålarna precis nått rådde dock kylan och där steg dimman upp mot ljuset.
Då solen till slut nådde ner till vattenytan blev det bländande ljust.
Även denna morgon orkade mitt knä bära mig hem igen och faktum är att det gick riktigt bra att gå.

5 kommentarer:

Monika Moren sa...

Nu har du tagit så där fantastiska foton igen!! Älskar fotot med fåglarna på stenen och även på vildsvinet som står där och håller koll på dig. Jag hade nog blivit lite rädd för grisen, tror jag. Guldgatan på sista fotot är också sååå fint!

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

Det finns väl en tanke om att blire det bara liknande morgnar så ska jag försöka ge mig ut och se vad jag får tag i. För ett par dagar sedan var det full fart på svarthakedoppingarna men igår såg jag knappt till några så antagligen har de börjat ruva. Å andra sidan var det gott om skarvar.

baraenbildavmig sa...

Underbara fågelbilder! Den gyllene krickbilden är lite extra med fartränderna. Fågelvilan är också mycket lyckad med blandningen av fåglar där skarvarna ändå är på sin vakt, och de två nedersta ska vi inte tala om. Jag skulle vara salig om jag någonsin tog ett sånt foto. Härligt att knät håller!

baraenbildavmig sa...

Och kul med svinet! Jag skulle nog vara för skräckslaget förtjust för att kunna ta något foto alls om jag mötte ett av dem på en promenad.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Ja det blev en annorlunda promenad och med oväntade möten och foton. Grisen var väl mest spännande. Jag gick förbi där imorse och då fanns knappt något djur alls att skåda om man bortser från en flock dovhjortar. De var minst 22 djur som radade upp sig på en åker med mörk skog bakom och klent ljus. Inget för min kamera alltså. Mellan landsvägen och stället där grisen stod är det högst ca 40 m.

Det känns som knäet hänger med bra om jag går sakta och då och då stannar till för att låta ledvätskan få jämna ut sig mellan ledytorna.

Skicka en kommentar