Gryning

Gryning

lördag 4 juni 2016

I sommarnatten


Natten skulle bli bli ljum och morgonen klar samt vindstilla med något hög luftfuktighet. I förhoppningen att det skulle bli en soluppgång över en lätt dimmig Näsnaren, bestämde jag mig för att vara på plats vid Sjöholm i god tid innan solen skulle bli synlig. 

Jag ämnade inte jäkta. Det fanns tid att stanna och lyssna på näktergalen och alla andra nattsjungande fåglar. Ett rådjur vilade på åkern mycket nära cykelvägen mellan Luvsjön och Stettin. Det låg blickstilla. Jag hade nog inte upptäckt det om det hållit ned huvudet. Det stack upp precis så mycket över växtligheten att öronen syntes. Trots att det högst kan ha varit 10 meter till rågeten var det inte lönt att försöka sig på ett foto i sommarnatten. Det gick lättare att plåta träden.
Med mer än en kvart kvar till det var dags, var jag framme vid Sjöholm. Långt borta såg jag ljuset!
Det här var natten då Södermanland lånade nordkalottnattens ljus och färger.
Det gick kor med kalvar och en tjur i hagen.
Jag traskade upp på höjden och njöt av utsikten över sjön.
Någonstans bakom mig på åkrarna, gick en grälsjuk råbock och skällde på allt och alla. Ett tag trodde jag att han skulle komma upp på vägen men så blev det inte. Däremot hade jag under ett kort ögonblick sällskap av en gök som kom flygande från Vingåkershållet. Efter att ha galet några gånger i eken bredvid mig drog den vidare mot Krämbol. 

Jag försökte med kamerans hjälp spela in alla läten från djur och fåglar men det gick inget vidare. Under tiden arbetade solen sig upp mot horisonten.

Sommarnatten var på väg över i en solig sommarmorgon. Hela tiden lyste detta halo-fenomen i form av en ljuspelare.
Jag fick se en råbock på hemvägen.
Jag fick även se blommande olvon. De lysande vita kantblommorna är könlösa medan blommorna i mitten, de som ska ge frukt, saknar kronblad.
Det ljusfenomen jag fick se denna morgon var inget jag räknat med och kanske inte får se igen.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

En vacker morgon således som du fick bevittna och ta med dig hem i kameran. Intressant ljusfenomen, som ett svärd, ett järtecken hade man nog sagt förr. Tredje bilden är som en målning, kanske något Greta Wennberg skulle ha målat. Hela inlägget andas ro och skönhet.

BeBest sa...

Tack Du! :-)
Ja det blev en annorlunda natt och morgon. Jag är glad att jag hade kameran med mig och kunde fånga ljuspelaren på bild. Det är rätt många som var uppe, ute, såg och fotade detta fenomen.

Skicka en kommentar