Gryning

Gryning

onsdag 29 juni 2016

Små nära ting


Det hände sig en tisdag att jag fick för mig att gå bort till Svartbäcken för att söka efter de röda flicksländorna. Jag hade nyligen återfunnit dem eller åtminstone en hane och ville nu få ytterligare foton av dem. Då hade jag hyrbil och parkerat den vid Duveholm och gått leden runt den sjö om förr kallades Backasjön. Nu traskade jag i makligt tempo för att söka fjärilar och annat smått.

Fjärilarna hittade jag på solbelysta platser med lä. En sort som fram under juli kommer att dominera området över markvegetationen och en meter upp är luktgräsfjärilen. Då ser man dem flyga där gräset fått vara oklippt.

En något mera färgglad fjäril är pärlgräsfjärilen. De flyger gärna lågt inne bland grässtråna.
I år är det gott om nässelfjärilar.
Det flög en del blåvingar men de var tämligen rastlösa. Den här silverblåvingehonan hade dock hittat en position hon gillade. Den här artens honor kan ha någon av två olika färger på vingarnas ovansidor. Det här är den blå varianten. Det finns även en mera brunlila färg.
Sedd från utsidan är det ingen skillnad mellan varianterna.
Den blåvinge som är allra tidigast ute och flyger på vårarna är tosteblåvingen. Det här är en hona. Det ser man på det breda mörka bandet i övervingarnas utkant.
Så var jag framme vid Svartbäcken och hittade en skygg röd flicksländehane. Jag fick inget bra foto av den. Då jag försökte ta mig närmare gömde han sig på ett ställe dit jag inte kunde ta mig. Fegis!

Trots blåsten satt en kustflickslända uppe på räcket och solade sig.
Jag gick över till den långa bron genom vassen. Det är måhända inget vackert område men det är ett insektsparadis och där brukar det vara gott om flicksländor och trollsländor. Jag välkomnades av en trollslända som gärna stannade framför mig i luften. Sländan var inte särskilt rädd men ständigt på jakt efter något ätbart och den gjorde ofta ruscher ut åt sidorna för att försöka få tag på en fluga eller mota undan någon konkurrent. Jag lyckades inte få den att sitta men det gick att få acceptabla foton av den i flykten. Den har ljusa fläckar på bakkroppens sidor och betyder att det är en gulfläckad glanstrollslända.


Jag gick tillbaka för att se om den röda flicksländan återkommit men nu var det skugga över det området och flicksländan någon annanstans. Det var bara att fortsätta vidare.
En mörk lyrflickslända.
Överallt blommade vita näckrosor.
Den här flugan kallas strandslamfluga. Slamflugorna lägger sina ägg på platser som är fuktiga eller blöta och larverna utvecklas i slammet. Flugorna äter bladlöss.
Det här är en hane av arten större rödögonflickslända. Honorna söker sig bort från vattnen under tiden deras ägg mognar men hanarna sitter ofta på det här viset på ett näckrosblad eller en blomma och lurpassar på byte.
Det var dags att knalla hemåt igen.
Fortfarande var det på solbelysta platser i lä som fjärilarna fanns. Det här är en ängssmygare.
Ibland får man se mera udda fjärilar. Sotmätaren är inte ovanlig men den gömmer sig gärna. Den här har varit med ett tag och fått den sotsvarta färgen blekt.
Jag hittade en silverblåvingehane också. Den fick under ett kort ögonblick sällskap av ett bi.

Några som inte påverkades särskilt mycket av vinden var flugor och steklar. Här har en mörk jordhumla hittat en rödklöver helt dess smak!
Nu väntar jag på nästa solskensdag. Jag har platser jag ska återvända till för att se ifall jag kan lyckas bättre  med fotona.

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

En hel insektsbok fick du med dig hem i kameran! Du är skicklig på att fota dem. Roligt att lyckas fota en slända i flykten! Ja, nässelfjärilar är det gott om i år, även jag har haft besök av dem, i solstolen. Blåvingarna är vackra, men jag minns inte när jag sist fotograferade en. Får beundra dina fina bilder istället.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Det blev en del andra insekter än jag tänkt men jag var nöjd ändå. Det hade faktiskt kunnat vara ännu flera.
Några avstod jag från att fotografera och en älggräspärlemorfjäril ville aldrig landa så jag kunde komma åt den. Jag såg flera såna men alla flög och flög och sökte förmodligen en partner.
I år tycker jag det har varit klent beställt med blåvingar. Jag har faktiskt inte sett en enda puktörneblåvinge än.

Skicka en kommentar