Gryning

Gryning

lördag 16 juli 2016

En lördagsmorgon i juli


Det blev inte mycket till sömn under natten. I god tid innan soluppgången var jag på väg ut mot Östra Vingåker. Redan vid Genne såg jag en råget med kid. Ljuset var för svagt för att fotot skulle få godkänt men jag visar det för att ni ska få se hur mycket vilt det finns där ute.
I bortkanten till en av åkrarna vid Opp-Genne stod en älgkviga i morgondimman.

Jag såg fler rådjur innan jag var framme vid rapsåkrarna bortom Bonneråd. Ute på åkern fanns två älgtjurar och en grupp dovhjortar samt några vildsvin. Alla befann sig långt från vägen, så skärpan blev inte den bästa. Detta är den stora tjuren. Han har minst 10 taggar.
På den speciella åkern strax innan vägen upp mot Knutsdal gick tre kronhjortar. Det här är den minste hjorten. Framför sig har han en hind.
Det kom även ut vildsvin på åkern.
Vid viltvattnet spatserade en trana.
En av många hägrar, vilka spanade efter något ätbart.
Vid sidan om dammarna gick en råbock.
Även här dök det upp vildsvin men de hade inte tid att posera. Grågässen gav mig dock ett kort tillfälle till ett par foton.
Det är gott om ungfåglar i dammarna. Härgarna är det och så finns det en hel del skrattmåsar. Här är det två mindre.
Den här har hunnit lite längre i utvecklingen.
Oavsett ålder smakar det bra med en stunds vila emellanåt.
Det simmade runt en kull knipor under moderns överinseende.
Blåmesarna sökte sin frukost bland de gamla bredkaveldunen.
Det är i gryningen djuren är ute på fälten. De kan vara långt bort men även intill vägen. Vill man ha mera viltrika trakter rekommenderar jag Safariparken i Kolmården men den är inte gratis. Det är inte gratis att att köra på vilt heller. Tänk på det när det känns bråttom på vägen!

2 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Där andra jagar med gevär fångar du tiotaggare med kameran. Fjärde bilden, den med kronhjorten på åkern är harmonisk och vacker med den pastellfärgade randningen.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Älgarna är fredade från jakt så länge som de befinner sig på Claestorps arealer men kronhjortar och dovhjortar jagas för att de inte ska äta upp vinterfödan för älgarna. Hjortarna klarar föryngringen gott och väl men älgarna har det svårare. De kalvar som föds räcker knappt till att täcka upp för naturlig avgång och trafikdödat vilt.

Skicka en kommentar