Gryning

Gryning

tisdag 2 augusti 2016

En måndagsmorgon


Det är torrt i markerna nu och vattnet i fågeldammarna sinar. Nu råkar det vara så att när vattnet minskar i dammarna, går det lättare för vadarfåglarna att hitta föda i dyn. De fågelarter som tillbringat sommarn i trakterna strax söder om Norra Ishavet har börjat sin flytt söderut mot vinterkvarteren i Afrika och Sydeuropa. De rastar gärna vid de nu rätt dyiga viltvattnen. Igår var jag dit för att se vad som fanns där just då.

Självfallet vimlade det av grågäss, nu när kullarna av ungar vuxit upp och börjat flyga, samma med hägrarna men det var inte dem eller gräsänderna jag var ute efter. Jag ville se och kanske kunna få foton av fåglar jag annars inte ser eller har svårt att komma tillräckligt nära. 

Krickorna är ett exempel på andfåglar som gärna håller ett behörigt säkerhetsavstånd. De finns där under hela sommaren men brukar flyga undan även då man är 50 meter från dem. Krickor livnär sig på små kräftdjur och vatteninsekternas larver. För att komma åt dessa smådjur simmar de med halva huvet under ytan och silar vattnet i näbben för att få fram något ätbart.

Jag gick till andra sidan dammen i avsikt att få något foto av dimmorna, ljuset och soluppgången. Det betar fem charolais där. Här är tre av dem.
Solen började komma upp bakom träden.

Morgondimmor.
Snart syntes ljusstrålar i dimman.

Ljuset letade sig ned mot det lilla av vattnet som fanns kvar.
I de blottlagda dybottnarna letade olika vadare föda. Här är det enkelbeckasiner som söker frukost.
Den här fågelns identitet var jag osäker på men jag har fått veta att det är en ungfågel av arten svartsnäppa. Nordnorge, norra Finland, Kolahalvön och bort mot Sibirien är deras sommarviste. Nu är de på väg söderut.

En riktigt stilig ungdom.
Den här svartsnäppan höll till på längre avstånd från mig.

Jag såg även grönbena och drillsnäppa men de har funnits där hela sommaren.

7 kommentarer:

NatureFootstep sa...

Jag upptåckte här i förrgår att Sjöholm ochså har lite fågel. Men man måste gå mer i vassen för att se dom :(

Funderar på det där med ny kamera. Visst var det en LUMIX du har?

BeBest sa...

Det finns gott om fågel runt hela Näsnaren. Det svåra är att ta sig fram till dem.
Min kamera är en Lumix DMC-FZ200. På marknaden idag finns efterträdaren FZ300, vilken har samma Leica-objektiv och sensor men blivit uppgraderad i övrig och ska ha bättre ljuskänslighet samt vara tåla stänk och regnväder. Som det ser ut idag blir den min nya kamera.
Det finns även en FZ1000 som har större sensor men kortare zoom och är dyrare. Din kompis som vi träffade vid fågeltornet i våras har en FZ300.
https://www.cyberphoto.se/info.php?article=FZ300pac

NatureFootstep sa...

tack Börje då vet jag. :)

NatureFootstep sa...

fniss, man må hålla näsan i styr med den kameran :)
En liten detalj som jag gillar extra mycket är att man kan flytta fokuspunkten via touchkontroll på den släckta skärmen även när man tittar i sökaren, suveränt bra. Men man får se till att hålla näsan utanför, annars väljer man AF-punkten med näsan istället, vilket i och för sig går det också med lite träning.

BeBest sa...

Den där sökaren bryr jag mig inte om. Jag håller ut kameran och använder displayen så som jag alltid gjort. Folk kan ju tro att man är proffs annars!

baraenbildavmig sa...

Hoppas att regnen fyller på i dammarna. Vi har haft en kväll med riktigt skyfall som fick vattnet att forsa på vägarna. Dina fågelspeglingar är väldigt fina. Och korna, de vet du hur du ska fota för att då en drömsk supervacker koidyll.

BeBest sa...

När höstregnen sätter in kommer nivåeran att stiga men för närvarande sjunker de dagligen. Det små skvättar regn vi får sugs upp och avdunstar snabbt.
I helgen har jag varit ut till dammarna dagligen vattenytorna minskar samtidigt som de dybankarna stiger och det gillar vadarfåglarna. Tyvärr håller de sig lågt från vägen då de ser människor där så de är svåra att få bra foton av.
Korna har fått lämna hagen. Troligen på grund av vattenbristen i dammarna för bete finns det fortfarande mycket kvar av.

Skicka en kommentar