Gryning

Gryning

tisdag 30 augusti 2016

Morgon efter regn


Första tanken var att gå till en plats där jag skulle kunna fånga soluppgången över en sjö. För att det ska bli ett lyckat resultat krävs dock mer dimma än vad vi bjöds på här i trakten i morse, så jag valde att gå mot fågeldammarna istället. Kanske kunde det finnas något vilt ute på åkrarna. 

Så gjorde det. En av de älgtjurar jag sett tidigare under sommaren var ute och försåg sig i rapsåkern. 
Älgen kom sakta åt mitt håll men upptäckte mig då den var ca 50m från mig. Tjuren har någon gång varit i slagsmål och ådragit sig ett blomkålsöra likt MMA-fighters brukar göra. I fortsättningen kommer jag kalla denna tjur för Fightern! 
Framme vid viltvattnet gick en råbock. Både den och älgtjuren har jag sett sedan de var unga.
Ute i dammarna var det rätt lugnt, ja så lugnt det kan bli med kanske hundra gräsänder, en handfull hägrar och lite andra vadare. Då jag gick tillbaka såg jag den här gruppen dovhjortar långt borta vid Knutsdal.
Skarvarna var ute på en flygtur. 
Det var ett tag sedan jag senast gick vägen mellan Bonneråd och Backa. Jag kände mig pigg i benen och tog tillfället i akt. För närvarande håller man på och gallrar ur i granskogen. Ruttna stammar och klena träd tas bort för att bereda mer plats åt friska, kraftiga granar. Här lastas ett det virke som jag tror ska bli flis.
Intill den väg jag gick ligger dessa stenar. Då vägen drogs fram låg de i vägen och för att de inte bara skulle köras över togs de åt sidan. Där ligger de nu intill vägen och gör ingen något ont men såsom varande åsidosatta är det heller ingen som ser dem.
Det var gott om dagg i gräset, små ljusfångande lyktor av klara droppar.
En tanke med promenaden var att lyssna efter kronhjortar. Det börjar bli dags för deras brunsttid och deras förehavanden då sker inte i tysthet.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Alltid roligt att träffa på en älg, det har jag aldrig gjort, bara skådat på långt håll.
Det är fint ljus i de nedre bilderna. Skarvbilden är fantastiskt fin med solen som lyser upp delar av dem. Droppgräset skimrar vackert på ditt foto!

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Den här älgen och jag är gamla bekanta! Jag såg honom första gången en majkväll 2014 då hans mor lämnat honom och hans syster för att föda nästa kalv. I augusti såg jag syskonen igen.
I juni förra året höll han på att springa på mig då han blivit skrämd av en bil och i år har han under sommaren ätit sig fet på raps.

Äldsta dotra sa...

Gillar verkligen mossstenarna <3

BeBest sa...

Tack Åsa! :-)

Skicka en kommentar