Gryning

Gryning

tisdag 13 september 2016

En helg då jag hade hyrt bil


Infallet kom hastigt på. Det var väderprognosen som satte igång det hela. Natten mellan fredag och lördag skulle bli i stort sett molnfri. Söndagen solig och knappt någon vind. Det som då for in i min skalle handlade om att lyssna efter kronhjortar, försöka få till ett foto av vintergatan och om det så ville sig även norrsken. Fanns det någon ork kvar på söndagen skulle jag fara iväg på fiske. Fastän det var kort varsel fick jag tag på en hyrbil. Den var spritt ny och hade inte gått många mil. Inte ens efter att jag hade haft den över helgen hade vägmätaren kommit upp över 1000km. 

Enligt planerna var det tidig uppstigning och därefter ut på efternatten för att ägna mig åt lyssning och stjärnskådande. Redan här spårade planen ur. Väckarklockan har genom åren begåvats med många alternativa väckningstider. Jag trodde jag valde att bli purrad kl 2 men någonstans hade jag jag tryckt fel i programmeringen så den tidiga uppstigningen skedde först en timme senare. Det medförde att himlen hade börjat ljusna och stjärnorna blev inte aktuella. 

De brunstiga kronhjortarna hördes inte av, så troligen hade de redan hunnit stöka av det besväret och plikten mot artens fortbestånd. I och med att klockan lurade mig föll den ursprungliga planen och när även hjortarna hade fått sitt gjort blev jag tvungen att improvisera. Kanske gick det att få till några foton av gryningen vid Sjöholm? Försöka duger och dit for jag. Himlen hade börjat ljusna i öster även om det skulle dröja ett par timmar till solen kom upp.

Ute på Näsnaren simmade gott om sjöfågel.

Det var en del oro bland gässen. Flockar kom och landade medan andra flög upp.
Med tiden lugnade det sig och gässen simmade runt på lång rad eller i grupper.
Över vattnet var det inte så mycket dimmor men däremot inne över åkrar och vassarna.
Gryningen var på väg mot soluppgång och sekunderna innan solen blev synlig, gav himlen sjön den här färgen.
När så solen var uppe for jag till viltvattnet vid Östra Vingåker. Där var det mera dimma och inne i den gick en råget med kid.
Så blev det söndag och resa till Skysjön. Nu hade jag två mål. Fotografera lommar om de fanns kvar och fånga regnbågar. Fotograferandet gick bra. Fåglarna är vana vid att ha en massa knäppgökar av min kaliber omkring sig och tog det med ro. Nu var det meningen att jag också skulle ägna mig åt det där med ro och nog fick jag det men fisket gick trögt. Två regnbågar blev det. De här fotona och några till fick jag med mig på köpet.

Idag blev bilen återlämnad. När det var gjort plockade jag fram kameran och plåtade en rad lindar.

Därefter hemsöktes stadsparken. En vacker lilja fick finna sig i att bli porträtterad.

Det finns en del vatten i parken. Växterna kring dammen bevattnades just då och det blev en del stänk även ut i den.


En av parkens lindar hade en guldfärgad kvist i kronan.
Självfallet fanns det en fontän igång.

Det finns gott om kajor i stan och en hade lämnat en liten fjäder på ett strå.
Det var dags att knalla vidare och då kom jag att passera en fin fruktträdgård. De här äpplena förefaller ha undkommit såväl äppelvecklare och frostfjärilar som rönnbärsmal.

Så var jag åter i vardagen igen men fotona på lommarna blev helgens behållning.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Det blir inte alltid som man tänkt sig men det kan bli bra ändå. Du fick både fisk och fåglar och himlen därtill, speglad gyllene i sjön. Roligt med de fina bilderna av lommarna. Av de gyllene bilderna tycker jag nog bäst om den med svanen i bakgrunden.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Vill man få det resultat man tänkt sig måste man ha total kontroll över händelserna, omgivningarna och ljuset. Det kan man få inne i en studio men där ute i verkligheten tar händelseutvecklingen sina egna banor. Studiolika förhållanden kan gå att skapa om man bygger ett gömsle och har utfodringsplatser dit de djur eller fåglar man vill åt kommer. Jag har inte de möjligheterna eller råd att hyra in mig en vecka på någon spännande plats dit annars svåråtkomliga fåglar och djur utfodras regelbundet och det skapats sittplatser för fåglarna och siktrensats djuren inte skyms i onödan av buskage. Jag får ta det som erbjuds gratis och nära här - och det är inte så illa det heller - och göra så gott jag kan av det. Lommarna vid Fyrväpplingen är väl det närmaste jag kommer då det gäller ordnade möjligheter. Fåglarna är vana vid att ha människor omkring sig och kan ibland plötsligt dyka upp bara några meter från båten, titta på fiskaren en stund och sedan värdigt simma undan. Har man kameran framme kan det då bli bra fotomöjligheter men det gäller att agera både kvickt och lugnt för de väntar inte tills man blivit klar och blir det för hastiga rörelser dyker de ner i djupet igen eller flyger undan.

baraenbildavmig sa...

Ja, så är det, vi har olika möjligheter och förutsättningar för att ta bilder. Nog kan man drömma om att ta liknande bilder som de man ser ibland i olika miljöer av duktiga fotografer, men det förblir oftast en dröm. Vissa av fotodrömmarna går att förverkliga genom att kliva upp mitt i natten medan andra är ogenomförbara p.g.a. att det är som det är med hälsan, med livet, med…

BeBest sa...

Hur gärna man än vill men det finns omständigheter man inte rår på.

Skicka en kommentar