Gryning

Gryning

söndag 9 oktober 2016

I skymningslandet


Det händer emellanåt att jag deltar i någon internationell fototävling. Det är många förhoppningsfulla som vill vara med så konkurrensen är hård. Vanligtvis är det amatörer på min nivå som ställer upp. De som har fotografering som inkomstkälla brukar inte befatta sig med den typen av tävlingar, eftersom de anser att reklamvärdet är lägre än värdet av förlusten av kontrollen över insända foton. Det är nämligen så att arrangören vill ha rätten att gratis använda insända bilder för sin egen PR-verksamhet och vad det kan tänkas innebära rent konkret är svårt att gissa sig till.

Den här tävlingen handlar om foton tagna i kvällningen eller gryningen. Det är det speciella ljuset och färgerna man vill ha fram. Det finns 3 klasser, landskap, djur och växter. Jag är numera oftast ute då solen är på väg upp men det finns en del gamla kvällsfoton i lagret. Samtliga har visats här förr men de flesta har redigerats om. Här kommer de med äldsta bilden först och det yngsta sist. Samtliga foton är tagna i Katrineholm.

Soluppgång över våt is
Skymning vid Krämbol
Klar och kall morgon i mars
Sävsångarens morgonpsalm
Ask i soluppgången

Gyllne morgon
Solsken i morgondimman
Vinterkväll
Dimmig marsmorgon
Morgonljus vid viltvattnet
Vill ni veta vilket motstånd jag möter, finns länk här. Som ni förstår kommer jag inte vinna den här gången heller.

4 kommentarer:

baraenbildavmig sa...

Så du tävlar igen. Förstapriset är ju fint, fotoutrustning för ganska stor summa. Men du har rätt, det är svårt att vinna. Ändå har du fått ett pris en gång! Den här gången är det på nåt sätt ännu svårare att stå ut, tror jag. Soluppgångar och solnedgångar i den mängden gör en ganska mätt, man får livsdosen på en gång.
Lycka till!

Märit i Mariehem sa...

Massor av härliga foton! Mina favoriter är huvudbilden, "Skymning vid Krämbol" och "Gyllne morgon"
Hoppas du får någon vinst i tävlingen!

BeBest sa...

Tack Du! :)

Ja det är gott om snarlika soluppgångar och ännu fler nedgångar. Yngre människor hinner inte med att fota uppfångarna för då ska de själva upp och iväg till jobb och få iväg ungarna till skolan. Några deltagare försöker krångla till bilderna med hjälp av gymnaster. Jag hoppas att sådan tillgjordhet inte premieras även om fotona sticker ut.
Min chans ligger i att luften här är renare än i kolkraftsländerna. Vi har inte så brunröda/gulbruna färgtoner i ljuset och matt himmel. Sen är vårt landskap annorlunda med mera barrskogar.
Å andra sidan är det ont om alper, medeltida monumentalbyggnader, vida slättbygder och havskuster.

BeBest sa...

Tack Märit! :)
Skymningsbilden är lite annorlunda i jämförelse med övriga men vad sörmländsk snö och vinter kväll kan ha att sätta emot en morgon med afrikanska elefanter vid vattenhålet är svårt att veta.
Tur att man slipper vara med i juryn!

Skicka en kommentar