Gryning

Gryning

tisdag 2 maj 2017

1:a maj vid Sjöholm


Det börjar bli tidiga morgnar nu för den som vill vara med om soluppgången. Jag ämnade göra ett försök att bända upp solen över horisonten vid Sjöholm. Höjden vid Sjöholm är en liten pärla för en fotograf. Klara nätter går det att fånga in norrskenets flammor där. I gryningen kommer solen och hela våren och en bit in på sommaren hör man sjöfåglarnas röster. 

En morgon med dis och dimma kan lägga en extra trolsk stämning över vyerna.
Då soluppgången närmar sig färgas himlen.
Det är snart dags att släppa ut korna i hagen men igår stod stängslet öppet, så jag smet in en stund för att få andra fotovinklar än dem jag oftast hittar. Jag är absolut en aning förälskad i det där hemlighetsfulla lusthuset.
Medan jag stod inne i hagen fick jag även se ett par tranor. Sakta och värdigt vandrade de bort mot mera insynskyddade områden.
Solen arbetade sig så sakteliga upp bortom skogarna österut och fortsatte att färga luftfuktigheten i mera marknära områden.
Så här kan himlen över stan te sig i gryningen. Det är så grann en vårmorgon kan vara ifall man bor på en plats där det finns läge för liv och lust. Kanske undrar ni vart alla vart alla jakttornen ute i vattnet tagit vägen? Jag har trollat bort dem!
Inne i vikarna dansade ännu dimmorna ... 
Solen var på väg upp över skogarna bort mot Nordankärr!
Det gick ganska raskt att komma upp över skogen och färgerna i morgondiset intensifierades under ett kort ögonblick. 

Då solen börjat ta höjd, förgylldes vattnet.
Det var dags att vandra hemåt igen. Vid diket, som vattnet från Näsnaren rinner vidare mot Kolsnaren i, stannade jag.
Nu var solen uppe, dimmorna hade lättat och den lilla nattfrost som fanns då jag gick ut, var på väg att smälta. I höjd med Dammen. platsen där Luva en gång bodde i en backstuga och i den serverade kaffe och öl till arbetarna vid den torvmosse som med tiden blev Luvsjön, såg jag en hare avnjuta sin frukost.
Även jag ville ha frukost men jag fick allt vänta med det till jag kommit hem!

6 kommentarer:

Monika Moren sa...

Underbara bilder och soluppgång!

BeBest sa...

Tack Monika! :-)

Margareta Sundström sa...

Så fantastiska bilder och vilken underbar naturupplevelse även om det förmodligen var kyligt om nosen.
Margareta Sundström - amreta

baraenbildavmig sa...

Jag instämmer i Monikas kommentar, det är makalöst vackra bilder du har tagit! Du måste verkligen har njutit av morgonen. Jag var vaken på morgonnatten och lekte med tanken att jag kanske kunde ge mig ut med kameran, men kroppen sa nej. Jag har ännu aldrig fotat dansande dimmor vilket du visar så vackra bilder på. Tranor har jag heller aldrig fotat. Du måtte vara riktigt nöjd med dina bilder!

BeBest sa...

Tack Margareta Sundström! :-)

När det vill sig på den platsen blir man helt översköljd av synintryck och fotomöjligheter. Vägen dit brukar för min del innebära nattmörker åtminstone delvis men hemvägen kan ibland bjuda på någon fågel, en hare eller ett rådjur.
Jag har späck som en ordinär gråsäl och därtill kläder som kan stänga ute vinterkylan rätt bra om det skulle vara så att det krävs. Sen är jag ju i rörelse och det hjälper också till att hålla kroppsvärmen uppe.

BeBest sa...

Tack Du! :-)

Ja visst njöt jag! Jag har varit dit ett par gånger redan och då blev inte fotoskörden vad jag hoppades få men den här gången stämde det mesta. Kanske hade det kunnat få vare aningen mera dimmor. Men man kan inte jämt få som man vill heller.

Skicka en kommentar